Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het is alweer drie jaar geleden dat Too Good To Go Nederland werd gelanceerd. Samen met 25 Amsterdamse winkels besloten ze de strijd tegen voedselverspilling aan te gaan. Nu, drie jaar later zijn er ruim 4.500 partners aangesloten bij het platform. Met de hulp van deze ‘Waste Warriors’ heeft het bedrijf al 6 miljoen maaltijden in Nederland gered. En ze zijn nog lang niet van plan om te stoppen, aldus Too Good To Go Nederland.

Voedselverspilling bestrijden

Dit inventieve bedrijf bestrijdt voedselverspilling middels een app. Hierin worden gebruikers gekoppeld aan winkels en restaurants die aan het einde van de dag voedsel over hebben. Daar worden de zogenoemde ‘Magic Boxen’ samengesteld. Via de App kun je zo’n box bestellen en binnen een bepaald tijdsframe mag je deze ophalen in de betreffende winkel.

Bron: Too Good To Go

Wat er in zit is een verrassing en kan verschillen per winkel. Eén ding is zeker: dat voedsel eindigt niet meer in de prullenbak. En zo doet Too Good To Go dat inmiddels dus al drie jaar: mensen verbinden op het juiste moment en op de juiste plaats, om voedselverspilling te verminderen.

De Movement

Het internationale bedrijf heeft één grote missie. Dat is iedereen inspireren en stimuleren om maatregelen te treffen tegen voedselverspilling. Voedselverspilling is wereldwijd groot probleem en heeft een grote impact op ons klimaat. Zo wordt een derde van het geproduceerde eten weggegooid. Volgens de meest recente cijfers komt dit neer op 1,6 miljard ton aan voedsel dat wordt verspild met een totale waarde van circa 1,2 biljoen dollar per jaar. Dit vertegenwoordigt 8% van de wereldwijde broeikasgasemissies. In sommige landen gaat zelfs meer dan 40% van het geproduceerde voedsel verloren of wordt het verspild ergens in de toeleveringsketen.

Too Good To Go heeft wereldwijd 59 miljoen maaltijden gered 

Too Good To Go biedt dus oplossingen tegen voedselverspilling aan winkels, restaurants en consumenten.  Inmiddels staan ze bekend als dé app tegen voedselverspilling. Wereldwijd kennen ze al meer dan 1.2 miljoen app-gebruikers, met 750 aangesloten ‘Waste Warriors’, actief in 15 landen. Daarmee hebben ze wereldwijd al 59 miljoen maaltijden gered van de prullenbak. 

Bron: Too Good To Go

In Nederland zijn dat er dus sinds kort 6 miljoen. “Door die maaltijden de juiste bestemming te geven, is een CO2-uitstoot van ruim 15 miljoen kg voorkomen. Dat staat gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot die circa 1.600 Nederlanders met elkaar produceren. Maar de strijd tegen voedselverspilling is nog lang niet gestreden”, zegt het bedrijf zelf.

Voedselverspilling in Nederland

Als we kijken naar de Nederlandse cijfers, lijkt het hier al de goede kant op te gaan in de strijd tegen voedselverspilling. Sinds 2010 is er een daling te zien van 29%. De resultaten komen uit het onderzoek naar voedselverspilling in huishoudens, dat driejaarlijks wordt uitgevoerd in opdracht van LNV onder begeleiding van Voedingscentrum, Milieu Centraal, Wageningen University & Research en Rijkswaterstaat.  In 2010 werd er nog gemiddeld 48,0 kilo aan voedsel per jaar per huishouden verspild. In 2019 was dit nog 34,3 kilo. De cijfers van 2020 zijn nog niet bekend gemaakt. Met deze daling ligt Nederland voorlopig op koers voor het behalen de doelstelling: een halvering van de voedselverspilling in 2030. 

Meer weten over voedselverspilling tegen gaan? Lees dan hier verder.