Jaarlijks worden er ongeveer 1-2 miljoen ballonnen gevuld met helium opgelaten. De ballonnen zorgen voor een feestelijk gezicht in de lucht, maar ook voor afval op de grond en in het water. Het oplaten van ballonnen wordt daarom op steeds meer plaatsen verboden. In 2019 was er in 17% van de gemeenten een verbod op ballonoplatingen. Dit jaar is dit gestegen naar 41%. Deze stijging is goed nieuws voor natuur en milieu.
Milieu-impact van ballonnen
De voornaamste reden voor het verbod is de impact op het milieu. De ballonnen zijn vaak gemaakt van latex. Een klein deel valt uiteen in stukken, maar 87% van de ballonnen komt in één geheel naar beneden. Vogels, vissen, en andere dieren stikken regelmatig in de ballonresten of raken verstrikt. Wanneer ze de resten opeten wordt de doorgang van voedsel geblokkeerd. Hierdoor sterven de dieren aan honger.
Gemeentelijk beleid voor ballonoplatingen
Sinds 2014 mogen gemeenten zelf hun beleid bepalen omtrent het oplaten van ballonnen. Veel gemeenten hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt om een verbod in te stellen. Het aantal gemeenten dat een verbod heeft ingesteld is jaarlijks gestegen sinds de keuze bij de gemeenten zelf ligt.
Vooral in de kustgebieden wordt het effect van de ballonnen vaak opgemerkt. Kuststeden maken om deze reden waarschijnlijk het vaakst gebruik van het verbod. Stichting de Noordzee, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van de Noordzee, heeft op haar website een interactieve kaart gepubliceerd met het beleid omtrent ballonoplatingen per gemeente. Zo willen ze inzage creëren in het beleid, en er uiteindelijk voor zorgen dat alle gemeenten het verbod instellen.
Alternatieve feestopties
Wil je graag een feestelijke sfeer creëren maar geen ballonnen gebruiken? Kies dan voor een alternatief gemaakt van papier, zoals biologisch afbreekbare confetti of felgekleurde vliegers. Zo versier je de feestlocatie zonder blijvende impact op het milieu!
Wil je meer lezen over het milieu? Lees dan hier verder.