Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hou jij ervan om lekker knus in huis te zitten en alles binnen hand bereik te hebben? Dan is een tiny house iets voor jou! Een tiny house is een klein huis, op wielen of op een vaste plek. Deze manier van wonen is een stuk goedkoper. Het nadeel: de ruimte is beperkt. Daarom geven we hieronder een paar tiny house indeling tips. Ben jij benieuwd naar deze manier van leven? Lees vooral verder!

Wat is een tiny house?

Een tiny house is een klein huis. Het idee van een tiny house is dan ook om zo goedkoop, duurzaam en milieuvriendelijk te leven.

In een tiny house leef je alleen met de dingen die je nodig hebt. Overbodige spullen kun je niet meenemen naar zo een soort woning. Hiervoor is de ruimte simpelweg te klein.

Wanneer je wil overstappen naar een tiny house zul je dan ook keuzes moeten maken over welke spullen echt nodig hebt en welke spullen overbodig zijn.

Het concept van een tiny house is ontstaan in Amerika en begint inmiddels ook erg populair te worden in Nederland. De tiny house beweging gaat uit van het principe van minimalisme. Als je in een groot huis woont dan hoef je geen rekening te houden met de noodzak van spullen. Dat zit in een tiny house wel anders, er moet gedacht worden aan een goeie indeling, zodat bijvoorbeeld je bed niet je halve woonruimte inneemt.

tiny house indeling

Ecologische voetafdruk

Door de kleine oppervlakte van een tiny house zorg je dat je ecologische voetafdruk kleiner wordt. Dit heeft een aantal redenen:

  • Je leeft bewuster aangezien je een beperkte ruimte hebt;
  • Je hebt minder spullen en meestal levert dat minder afval op;
  • Een tiny house kost veel minder materialen en dus ook minder geld om te bouwen;
  • Een tiny house wordt veel sneller verwarmd en hierop bespaar je dus grondkosten.

De voor- en nadelen van een tiny house

Wanneer je de overstap wilt maken van een traditioneel huis naar een tiny house dan wil je graag weten wat de voor- en nadelen zijn. Daarom hebben wij hieronder een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van een tiny house voor je gemaakt:

Zo kun je het beste een tiny house indelen

Als je over wilt stappen naar een tiny house is het handig om te weten hoe je deze het beste in kunt richten. Daarom geven wij jou een paar tips en tricks om de indeling zo praktisch mogelijk te maken.

Alles draait namelijk om efficiëntie in een tiny house. Als je je hieraan houdt bij de inrichting is de woonruimte veel groter in je beleving. Om de beste indeling tiny house te krijgen moet je bij jezelf nagaan wat voor jou het belangrijkst is.

Bij het indelen van een tiny house is het handig om te kijken naar multifunctionele producten. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan een slaapbank waarmee je je woonkamer in een handomdraai omtovert naar een slaapkamer.

Ook een handige tip is om je spullen te vacuüm zuigen. Denk hierbij aan seizoenskleding of logeerspullen. Als laatste helpt kleurgebruik en lijngebruik ook erg mee in het creëren van een ruimtelijk gevoel. Zo helpen lichte kleuren met het optisch groter laten lijken van een ruimte. Verder kan je de ruimte groter laten lijken door middel van spiegels. Kortom: met een hoop producten kan je een kleine kamer groter doen laten blijken.

tiny house indeling

Conclusie: waarom een tiny house

Er zijn verschillende redenen waarom je over zou willen stappen naar een tiny house. De twee hoofdredenen van mensen die de stap genomen hebben zijn meestal het besparen van geld en het duurzamer willen leven. In ons artikel hoe tiny houses meerdere problemen in een keer aanpakken gaan we nog meer de diepte in over de duurzaamheid van een tiny house. 

 

Als laatste is een tiny house erg goedkoop, omdat je minder bouwmaterialen nodig hebt en de indeling tiny house kun je helemaal zelf ontwerpen zoals jij het wilt. Door een tiny house leef je bewuster en verklein je hierdoor je ecologische voetafdruk.

Meer duurzame opties

Meer weten over duurzame opties, neem dan een kijkje op de Ecotoday website. Hierop vind je onder andere alles over een elektrische kookplaat, een zonnedouche, de beste duurzame tassen en nog veel meer!