Overal ter wereld wordt er nog steeds gediscrimineerd op basis van een gebrek of handicap. In ontwikkelingslanden betekent het verliezen van een arm ook het verliezen van een baan, inkomen en mogelijkheid om te zorgen voor kinderen en familie. Ben je op zoek naar een teambuilding uitje met impact? Bij The Hand Project ligt de focus op het creëren van prothese handen voor mensen in ontwikkelingslanden. Het enige wat je nodig hebt om mee te doen aan de workshop is een dosis positiviteit en participatie. Maak in deze blog kennis met The Hand Project.
Maak kennis met Rijk en The Hand Project
Rijk Crolla is owner van The Hand Project NL. Ondanks dat hij pas 25 jaar oud is, wist hij recentelijk zijn master Entrepreneurship op de VU en UVA af te ronden. Na het zien van het gebrek en gevolgen van het leven zonder hand of handen is Rijk vastbesloten hier iets aan te doen middels The Hand Project.
Inmiddels bestaat de onderneming al meer dan 7 jaar in diverse vormen, maten en landen. Van Duitsland, Engeland, tot aan Italië, Spanje, Portugal en andere Europese landen. In Nederland kan je sinds 2 jaar teambuilding workshops aanvragen. Samen met je team leer je uitstekend samenwerken. Tijdens het maatschappelijke teamuitje met impact verander je ook daadwerkelijk een leven. Een echte win-win situatie.
Belangrijkste vragen over The Hand Project beantwoordt
Onlangs hebben wij Rijk mogen interviewen over zijn missie, visie en doelen met The Hand Project. De resultaten van ons leuke en inspirerende gesprek vind je hieronder.
Wie kan bij jullie terecht voor teambuilding met maatschappelijke impact?
“Op dit moment richten we ons voornamelijk op bedrijven. Dit kunnen grotere corporates zijn zoals Adyen, maar ook lokale bedrijven, en soms goede doelen. Het gaat er voornamelijk om dat het organisaties zijn met teams die ook daadwerkelijk op zoek zijn naar teambuilding en het verschil willen maken. “
Waarom is het zo belangrijk dat organisaties bijdragen aan de situatie in ontwikkelingslanden?
“Dat is natuurlijk een eigen keuze voor een organisatie.” Wel valt het Rijk op dat steeds meer werknemers dit soort dingen eisen. “Ze willen naast hun normale baan ook graag nevenactiviteiten hebben waar ze echt veel impact mee kunnen maken.
Verder vind ik zelf dat we ook een taak hebben om minderbedeelden te helpen. Ik ben zelf in een fijn gezin opgegroeid. Nooit problemen of zorgen over gehad. Hier ben ik dankbaar voor, maar ik vind ook juist daarom dat we anderen moeten helpen die het minder getroffen hebben. Het is een kleine moeite, maar maakt een enorm verschil.“
Kan je iets vertellen over het doel van The Hand Project?
Wij geloven erin dat het niet nodig is om zonder hand of arm te zitten. The Hand Project is ervan overtuigd dat iedereen recht heeft op het zelfstandig uit kunnen voeren van activiteiten. Ook hebben we nog een klein goed doel waarmee we operaties betalen, of reiskosten. Soms is dat namelijk de enige reden dat mensen geen nieuwe hand krijgen, en dat is zonde. Sommige mensen die wij hebben geholpen hebben bijvoorbeeld al jaren niet alleen kunnen eten. Met de inzet van de Hand Project zie je dat dit wél weer kan. Het mooiste is om iemand helemaal op te zien te leven.
Op dit moment is er geen enkele andere partij die doet wat wij doen. Wel zijn er traditionele tea building organisaties waar je bijvoorbeeld gaat lasergamen, karten of andere activiteiten. Ook zie je veel workshops waar je dan samen afval uit de gracht gaat vissen. The Hand Project onderscheidt zich echt op de impact zelf. Onze workshops zijn echt de enige manier hoe onze deelnemers deze nieuwe prothese handen en armen krijgen.
Ben je benieuwd naar de hoogtepunten tot nu toe? Lees meer over de impact van The Hand Project NL.
Hoe ziet een workshop met impact er bij jullie uit?
Een workshop duurt gemiddeld tussen de 1,5 uur tot 3 uur. In principe gaat onze voorkeur uit naar 2,5 uur. Dan hebben we genoeg tijd voor alle stappen en kunnen de deelnemers er persoonlijk ook het meest uit halen. We komen ruim op tijd aan op locatie. Vervolgens zetten we alles klaar en beginnen we met een korte presentatie. Hierin komen onderwerpen als het thema, waarom wij nodig zijn, en wat we nu eigenlijk gaan doen aan bod. Daarna gaan de teams de hand daadwerkelijk in elkaar zetten. Het is vooral tof om te zien dat men vergeet dat ze met een teambuilding workshop bezig zijn. Iedereen is 100% gefocust en gemotiveerd om de beste kwaliteit neer te zetten.
Daarna hebben we nog een eind presentatie waar echte verhalen van ontvangers van de handen naar voren komen die ons zelf geraakt hebben. Een voorbeeld van zo’n ingrijpend verhaal is van de jongen die je in de afbeelding hierboven ziet. Na een korte vragenronde wordt de intensieve workshop met elkaar afgesloten.
Direct een workshop voor jouw team boeken? Neem hier contact op.
Hoe weten bedrijven zeker dat de protheses goed terechtkomen?
Rijk geeft aan dat The Hand Project fitting events zelf organiseert. Juist zodat er zicht is op wat er nu precies gebeurd. Een voorbeeld zie je in de afbeelding hierboven. Ook worden er follow-ups georganiseerd om te horen of de hand nog gebruikt wordt. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt er achterhaald waarom dat zo is.
Wel geeft hij toe dat hij het met The Hand Project zichzelf natuurlijk wel enorm lastig maakt.“Business daar is namelijk compleet anders. Veel punten die je je eigenlijk niet kan voorstellen. Maar juist daarom doen we het ook zelf. We werken nauw samen met lokale partners waardoor we het beste resultaat neer kunnen zetten. Kwaliteit is voor ons echt het belangrijkst. Tevens zorgen ze ervoor dat jij als team ook een foto van de ontvanger van jouw prothese hand krijgt. Zo weet je altijd welk leven je hebt kunnen veranderen.”
Wat maakt het zo leuk voor jou als ondernemer om hieraan bij te dragen?
“De uitdagingen en de dankbaarheid. Dat je echt iets nuttigs doet. Ik ga binnenkort zelf ook weer naar Ethiopië om daar mee te helpen een fitting event te organiseren. Het helpt om alles weer even in perspectief te zetten. Verder merk ik dat ik het leuk vind om aan dingen te bouwen. Ik kijk graag naar het grote plaatje.”
Tegen welke uitdagingen loop je aan als owner van The Hand Project Nederland?
“Ik denk dat de grootste uitdaging op dit moment naamsbekendheid is. We zien dat als iemand eenmaal met ons meedoet, ze eigenlijk altijd nog een keer meedoen. Hoe geweldig is dat! Bijna 70% van onze klanten komt opnieuw bij ons voor een teamuitje. Dat is prachtig en ook terug te zien in de reviews die we krijgen. Toch blijft het heel lastig om nieuwe bedrijven te vinden die door ons een teamuitje willen laten organiseren. Ons voornaamste doel is toch impact. Daardoor is ons marketing budget een stuk lager dan ‘normale’ bedrijven. Dan wordt concurreren op marketing gewoon lastig. Gelukkig krijgen we steeds meer ambassadeurs die het heel leuk vinden wat wij doen en ons daarbij enorm helpen.”
Hoe ziet de toekomst er in jouw ideale situatie uit?
Idealiter groeien we rustig door, laat Rijk weten. Juist zodat we onze kwaliteit kunnen waarborgen. “Ik hoor vaak; it’s a numbers game. Dat is ook zo, maar cijfers zijn ook maar cijfers. Als dan de kwaliteit omlaag gaat zitten we straks met allemaal mensen die wel een hand hebben gekregen, maar deze niet tot amper gebruiken. Daar hebben we niks aan.
Als het gaat om doelen voor The Hand Project Nederland zouden we in 2025 graag 1000 prothese handen gemaakt willen hebben. Dat is een enorm mooi streven en ook zeker haalbaar. De impact die dat heeft op families, vrienden en community’s is echt enorm. Tevens is het dan ook nog haalbaar met de kwaliteit van de fitting events zelf.”
Hoe kan een ander bijdragen aan deze ideale toekomst?
Positiviteit en meedoen met onze workshops. Verder helpt het enorm als onze klanten hun ervaringen delen. Dat is hoe we andere mensen weer kunnen bereiken en samen onze impact op de teams en op onze recipiënten nog eens kunnen verdubbelen.
Wil je direct je teamuitje met impact boeken? Neem hier contact op.