Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Supermarkt Rimping in Thailand heeft afgelopen jaar een initiatief bedacht als vervanger van plastic verpakkingen. Zij verpakken voortaan met bananenbladeren in plaats van plastic. Jaarlijks wordt er 9 miljard ton plastic geproduceerd waarvan slechts 9% wordt gerecycled. Een grote bijdrage aan dit afval komt van plastic verpakkingen, voedselverpakkingen en voedselcontainers. Het gebruik van lokaal en biologisch afbreekbaar materiaal is een stap in de goede richting voor het verminderen van plastic afval.

Waarom bananen bladeren?

Bananen bladeren groeien het hele jaar door in Thailand. De bladeren zijn een restproduct, waardoor er geen grote vraag naar is. Dit maakt de bladeren gemakkelijk toegankelijk en zijn daardoor niet alleen een duurzaam maar ook een goedkoop alternatief voor plastic verpakkingen. De personeelskosten voor het verzamelen van de bladeren zijn de enige kosten. Dankzij de soepelheid, grote, en dikte van de bladeren zijn ze meer dan geschikt voor het verpakken van verse producten. De bananen bladeren om de producten worden samengehouden door een lint van flexibele bamboe.

Alternatieve opties

Rimping heeft naast deze nieuwe verpakking nog meer initiatieven om hun gebruik van plastic te verminderen. Ze hebben bijvoorbeeld de plastic containers voor vooraf gemaakte maaltijden vervangen met containers gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Ook voorzien ze de klanten van biologisch afbreekbare bioplastic tassen en kartonnen dozen als alternatief voor plastic tassen in het geval dat de klanten hun herbruikbare tassen vergeten. Rimping geeft klanten 50 Thai Baht (1.48 EUR) korting op de boodschappen men een herbruikbare tas meeneemt. Ook dit zal behoorlijk veel plastic tasjes kunnen gaan schelen.

Globale invloed

De supermarkt heeft niet alleen de lokale bevolking beïnvloed om groener te denken. Rimping heeft een globale impact gehad en supermarkten geïnspireerd om hun gedrag duurzamer te maken. De Amerikaanse supermarkt Trader Joe’s heeft bijvoorbeeld het doel gezet om hun gebruik van plastic te minimaliseren in diverse afdelingen van de winkel. Ook heeft de Britse Tesco aangekondigd om het gebruik van plastic verpakkingen in de vers-afdeling te verminderen.

Het gebruik van bananen bladeren op een wereldwijde schaal zal vanwege transportkosten te duur worden. Maar het zoeken naar biologisch afbreekbare producten als verpakking is een goede ontwikkeling. Hopelijk volgen meerdere supermarkten dit voorbeeld.