Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Tesla is misschien wel hét bedrijf dat afgelopen jaren het voortouw heeft genomen op gebied van elektrisch rijden. De auto’s zijn razend populair. En ook in Nederland zien we jaar op jaar een stijging in de verkoopcijfers en het marktaandeel van Tesla. Ook nu heeft het bedrijf weer een nieuwe doorbraak. In het Impact Report 2020 laten zij weten dat hun accu’s nu voor 92% recyclebaar zijn. Dat lost een van de grootste problemen van elektrisch rijden op.


Kritiek op Tesla

Sinds de opmars van de elektrische Tesla auto’s kampt het bedrijf al met hevige kritiek omtrent de accu’s. Deze zouden namelijk niet zuinig zijn, veel CO2 uitstoten in de productielijnen én bovendien onmogelijk om te recyclen. Het zorgde voor vele twijfels bij de consument: is elektrisch rijden eigenlijk wel zo duurzaam dan? Gelukkig kunnen we die vraag nu voor eens en voor altijd beantwoorden met: ja. In het Impact Report van 2020 kondigt Tesla aan dat het bedrijf in staat is om 92% van oude accu’s om te zetten in nieuwe, waardevolle materialen. Een doorbraak!Nieuwe accurecycling technieken

In 2020 begon Tesla met het volledig ontleden van de  kapotte, afgedankte en oude accupakketten. Het hele proces vindt plaats in de Gigafactory in Nevada. Na veel proeven en ontwikkelingen is het bedrijf nu eindelijk in staat om de grondstoffen af te breken en deze te hernieuwen. Heel technisch, heeft het bedrijf tot nu toe  1.300 ton ruwe nikkel, 400 ton koper en 80 ton kobalt uit gerecyclede accupakketten naar haar eigen leveranciers gestuurd. Daar kunnen weer nieuwe accu’s van worden gemaakt.Waarom recyclen?


Elektrisch rijden is het autorijden van de toekomst. Vanaf 2030 mogen er alleen nog maar nieuwe auto’s met een elektromotor worden verkocht in Nederland. Dat betekent dat iedereen vroeg of laat moet overstappen naar een elektrisch model. Dit is onderdeel van het klimaatbeleid en moet ons helpen om de CO2-uitstoot naar netto nul te brengen per 2050. Uiteraard is het daarvoor belangrijk dat elektrisch rijden een volledig duurzaam alternatief is. Het accupakket is momenteel het meest vervuilende onderdeel van de elektrische auto.

Meerdere milieu-organisaties en wetenschappers spraken eerder al hun zorgen uit over de verwachte grote hoeveelheid accu’s die gedumpt moesten worden. Gelukkig hoeven we ons door de nieuwe ontwikkelingen bij Tesla minder zorgen over te maken. Nog een leuke bijkomstigheid: omdat Tesla nu ook leveranciers kan voorzien van grondstoffen, kunnen de productiekosten van de auto’s waarschijnlijk omlaag, meldt het bedrijf in rapport.

Wil je meer lezen over elektrisch rijden? Lees dan hier verder.