Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

Terugverdientijd van jouw zonnepanelen

Ik schrijf dit artikel momenteel in mijn werkkamer, waar de zon door de ramen schijnt en ik de vogeltjes hoort fluiten. Als ik uit het raam kijk, zie ik een eindje verderop woningen met zonnepanelen. ‘Die zullen behoorlijk veel energie opwekken vandaag’ dacht ik. 

Gedurende de zonnige dagen met weinig bewolking profiteren eigenaars van zonnepanelen behoorlijk van het weer. De zonnepanelen zullen, gedurende de dag, veel zonlicht opvangen, waardoor er veel energie opgewekt kan worden en de bewoners kunnen genieten van hun zelf opgewekte, duurzame energie. Hoe meer energie er wordt opgewekt, hoe groter de besparing zal zijn en hoe sneller de investering van de zonnepanelen terugverdiend zullen worden. Wil jij meer informatie over de terugverdientijd van zonnepanelen? Lees snel verder.

Terugverdientijd van zonnepanelen

De gemiddeld terugverdientijd van zonnepanelen komt neer op 7,5 jaar. Het is echter mogelijk dat jij hiervan afwijkt, doordat het vermogen van jouw zonnepanelen hoger ligt of de weersomstandigheden anders zijn. Om jou meer inzicht te geven in de terugverdientijd laat ik hieronder een rekenvoorbeeld zien.

 

12 zonnepanelen op het dak;

Kosten: € 5000,- (incl. btw);

330 Wattpiek (Wp) per paneel is in totaal 3960 Wp;

Jaarlijks leveren de panelen 3500 kWh aan stroom;

Totaal jaarlijkse stroomverbruik van jouw huishouden is minstens 3500 kWh, waardoor jij alle opgewekte stroom kunt salderen;

Bij een elektriciteitsprijs van € 0,24 per kWh heb jij een jaarlijkse besparing van € 840.

terugverdientijd van zonnepanelen

In dit voorbeeld kun jij uitgaan van een terugverdientijd van zes jaar. Na deze periode zul jij kunnen genieten van gratis stroom uit jouw panelen en pure winst. Indien jij de btw terugvraagt, zullen de kosten afnemen en zal de terugverdientijd circa vijf jaar zijn.

Besparing met zonnepanelen

Door de schommelende energieprijzen is zonnepanelen kopen tegenwoordig nog aantrekkelijker geworden. Met tien zonnepanelen zul jij immers ruim €884 per jaar besparen op jouw energierekening. Uiteraard zal de besparing afhankelijk zijn van diverse factoren, waaronder het weer en de kwaliteit en het vermogen van de zonnepanelen.

Ook de ligging en helling van de zonnepanelen hebben grote invloed op de besparingen en dus de terugverdientijd van jouw zonnepanelen. In Nederland is een ligging richting het zuiden met een helling van 35 graden het meest optimaal.

Wil je meer weten over zonnepanelen? Ontdek een creatieve en revolutionaire manier waarop ze gebruikt worden in Arivoltaics – Zonnepanelen en landbouw werken goed samen.