Al jaren verliest de aarde op hoog tempo veel van haar oorspronkelijke bossen. De United Nations Food and Agriculture Organization (FAO) rapporteert nu dat het tempo van ontbossing langzaam afneemt.
Het tempo waarin in sommige landen de bossen verdwenen leek alsmaar te groeien. Maar er is hoop volgens de Global Forest Rescources Assesment, een rapport gemaakt door de FAO. De FAO is een gespecialiseerde organisatie van de VN die probeert honger in de wereld te bestrijden.
Hoeveel ontbossing heeft er plaatsgevonden?
De organisatie heeft onderzocht hoeveel bos er verdwenen is in de afgelopen jaren. Sinds 1990 is de wereld 178 miljoen hectare (1,78 miljoen vierkante kilometer) bos kwijt geraakt, een gebied ter grootte van Libië. Ook de afgelopen tien jaar is de ontbossing onderzocht. De afgelopen vijf jaar is er 10 miljoen hectare bos verdwenen, terwijl dat tussen 2010 en 2015 nog 12 miljoen hectare was. Daarmee lijkt het tempo van de ontbossing enigszins af te nemen.
Die stelling wordt bevestigd door de ontbossing per jaar te bekijken. In onderstaand overzicht zie je dat de gemiddelde ontbossing per jaar in 30 jaar tijd van 7,8 miljoen hectare afgenomen is naar 4,7 miljoen hectare per jaar. Het jaargemiddelde waar we nu op zitten is nog altijd meer dan de oppervlakte van Nederland. In totaal is er momenteel zo’n 4 miljard hectare aan bossen.
Periode | Gemiddelde ontbossing per jaar |
1990-2000 | 7.800.000 miljoen hectare |
2000-2010 | 5.200.000 miljoen hectare |
2010-2020 | 4.700.000 miljoen hectare |
Waar is het probleem nog het grootst?
Om te kijken waar de meeste bomen gekapt worden, is het belangrijk om te weten dat 54% van alle bossen in de wereld over vijf landen verspreid zijn: Rusland, Brazilië, Canada, Amerika en China. De meeste ontbossing vond de afgelopen jaren plaats in Afrika en Zuid-Amerika. Daarentegen heeft Zuid-Amerika het grootste oppervlakte beschermde bossen en plant het ook de meeste bomen bij.
Het planten van bomen is een steeds belangrijkere vorm van het tegengaan van ontbossing. Het aantal bomen dat op een natuurlijke manier weer bij groeit neemt namelijk sinds 1990 af. Hoewel er dus een kleine afname in het ontbossingstempo zit, moet er nog steeds serieuze actie ondernomen worden.
Wil je verder lezen over hoe het met onze bossen gaat? Lees dan hier verder.