Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SUNT Food – bekend van het bananenbrood en de “baked donuts” van bananenpuree – gaat de strijd aan tegen voedselverspilling. Vorige week opende zij de eerste bananenfabriek ter wereld in Geldermalsen. De fabriek maakt gebruik van een uniek, geautomatiseerd proces voor het pellen, sorteren en rijpen van bananen, wat nog niet eerder ergens anders ter wereld is toegepast. Zo hopen zij de onnodige verspilling van bananen tegen te gaan.

Afgekeurde bananen

Jaarlijks worden in de EU gemiddeld 120.000 ton bananen om cosmetische redenen afgekeurd, al direct na hun aankomst in de haven. SUNT Food is sinds 2019 actief bezig met het voorkomen van deze zinloze verspilling. Zij redden de bananen om er een bananenpuree van te maken. Dit wordt vervolgens gebruikt in hun producten als het bananenbrood of de baked donuts. Door deze unieke benadering helpt SUNT Food voedselverspilling te verminderen, terwijl ze tegelijkertijd lekkere en gezonde producten op de markt brengen.

SUNT Food opent eerste bananenfabriek

En de zaken gaan goed: want onlangs heeft SUNT besloten om een fabriek in Nederland te openen. Ofwel: de állereerste bananenfabriek ter wereld. Hier wordt bananenpuree gemaakt met behulp van een state-of-the-art, geautomatiseerd pellings-, sorteer- en rijpproces. Tot op heden wordt bananenpuree geïmporteerd uit Midden-Amerika, waar het nog op traditionele wijze handmatig wordt gepeld en gesorteerd. Maar dankzij het geautomatiseerde systeem was SUNT in staat om de fabriek in Nederland te openen en zo bij te dragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Ook scheelt dat weer een stukje extra import.

“Wat begon met een goeie deal voor gratis overgebleven bananen bij een plaatselijke supermarkt, groeide uit tot een missie om wereldwijd geen banaan meer verloren te laten gaan, met een flinke dosis lef de voedingsindustrie te verduurzamen en het bakkerijschap te innoveren.” aldus SUNT Food zelf.

Voedselverspilling

Van al het verspilde voedsel, bestaat ruim 40 procent uit groente en fruit. Op dit moment gaat een derde van alle groenten en fruit die uit de landbouw verloren. Dat terwijl het produceren van deze producten veel land en water kost. En de producten vaak lange afstanden moeten reizen voordat ze in het land van bestemming aankomen. Eenmaal aankomen, wordt er een aanzienlijk deel weggegooid. Bijvoorbeeld omdat ze zijn beschadigd tijdens de reis, omdat ze vervormd zijn of omdat ze ’te klein’ zijn. SUNT Food biedt een geweldig en duurzaam alternatief voor de bananen die worden afgedankt, door er toch nog een lekker en gezond product van te maken.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Duurzame sneakers? Het kan met WEAR