Eind december 2021 vertrok een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven naar Antarctica. Daar wilde de studenten data op halen voor het ontwerp voor hun nieuwe ‘Antarctica-rover’. Dat moet een autonoom rijdend zonnevoertuig worden, die onbemand klimaatonderzoek kan uitvoeren.
Team Polar
Het team genaamd, Polar, bestaat uit 17 studenten met uiteenlopende studierichtingen. Hun missie is om volgend jaar hun eerste rijdende prototype van de Antartica-rover klaar te hebben. Het idee is geïnspireerd op de Marsrover die op een vergelijkbare, autonome manier data verzamelt op planeet Mars.
Het voertuig wat Polar voor ogen heeft gaat rijden op ingebouwde zonnepanelen. Sensoren moeten er voor zorgen dat het voertuig zonder enige menselijke input van A naar B rijdt.
Barriers voor de Antarctica-rover
Toch kwamen de studenten een aantal barriers onderweg tegen. Neem bijvoorbeeld de extreme weersomstandigheden op de Zuidpool. Zijn zonnepanelen dan wel een geschikte manier om energie op te wekken? De intensiteit van de zon is daar doorgaans extreem laag. Net als de temperatuur. Het is welbekend dat zonnepanelen en batterijen matig presteren in barre weersomstandigheden. Voor de studenten dus een uitdaging om het systeem beter tegen het weer bestand te maken.
Ook het landschap vormt een grote uitdaging. Door het witte landschap ontbreken er duidelijke referentiepunten, dat maakt het erg lastig op autonoom te rijden, aldus Ewout Hulscher van team Polar uit.
Zo duurzaam mogelijk
Het uiteindelijke doel van team Polar is om (klimaat)onderzoek op Antarctica zo duurzaam mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan stations die (tijdelijk) in Antarctica worden geplaatst en de onderzoeksteams vol met mensen, de trucks die de onderzoekers vervoeren en de flinke afstanden die onderzoekers moeten vliegen naar het afgelegen continent. Al in al, brengt zo’n onderzoek dan erg veel uitstoot met zich mee. Met de Antarctica-rover hoopt team Polar mensen overbodig maken.
Wil je meer lezen over duurzame innovatie? Lees dan hier verder.