Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Afgelopen week hebben tientallen studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) een universiteitsgebouw tijdelijk bezet. Ze deden dat uit protest tegen Shell. Zij vinden dat de universiteit niet transparant genoeg is over de samenwerking met de grote oliereus. En vinden om die reden dat de universiteit de banden met Shell moet verbreken. Daarnaast speelt ook de rol van Shell in de klimaatproblematiek een belangrijke motivatie voor de studenten om te protesteren.

UvA Studenten protesteren

Een groep van zo’n 50 UvA-studenten bezette op maandagmiddag 16 januari het Binnengasthuis. Een voormalige locatie van de UvA in de Amsterdamse binnenstad. De studenten zijn onderdeel van actiegroepen UvA University Rebellion, krakerscollectief Mokum Kraakt en End Fossil Occupy NL. De studenten eisen dat hun universiteit ‘de banden met Shell verbreekt’, zo valt af te lezen van de borden en spandoeken.

Het bestuur van de Amsterdamse universiteit heeft kort na de demonstratie aangifte gedaan tegen de studenten op de grond van huisvredebreuk, nadat de actievoerende studenten weigerde te vertrekken. Het College van Bestuur (CvB) van de UvA zegt begrip te hebben voor de beweegredenen van de groep. Zij vinden het goed dat er hier aandacht voor is ontstaan, en laat weten de zorgen over het klimaat te delen. Toch betreurt het CvB dat de inzet van de politie nodig was.

Banden met Shell moeten stoppen

De band tussen de Universiteit en het olieconcern Shell maakte dus veel los onder de groep demonstrerende studenten. Want “hoe kan je als universiteit onafhankelijk onderzoek laten financieren door een bedrijf als Shell?”’, vragen zij zich af. Zij vinden dat de universiteit meer verantwoordelijkheid moet nemen in tijden van klimaatverandering. Een partnership met Shell hoort daar niet bij, laten zij weten aan de Volkskrant. De studenten beschuldigen Shell van greenwashen en kijken kritisch naar de rol van het grote olieconcern in de klimaatproblematiek. Om die redenen, zou de universiteit de banden met het bedrijf moeten verbreken claimen de studenten.

Wat is de relatie tussen de UvA en Shell?

Maar hoe zit het nou echt? De UvA laat zelf weten in geen geval deel te nemen aan onderzoek dat het gebruik van fossiele brandstoffen bevordert. Zij zeggen ook geen geld van Shell te ontvangen voor academische conferenties, beurzen of scholarships. En accepteren verder geen sponsoring van de fossiele-brandstofindustrie. Wel is de UvA vA onderdel van drie onderzoeksprojecten die gefinancierd worden door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ook Shell is daar één van de partners in het consortium en dragen dus bij aan het onderzoek, aldus de UvA.

Wil je meer klimaatnieuws lezen? Lees dan Verbod op plastic bestek en borden voor eenmalig gebruik in Engeland