Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een 19-jarig meisje uit Roque, Rio Negro in Argentinië, maakt een biologisch afbreekbaar plastic van het appelzetmeel. Het idee kwam na een schoolproject bij het Technical Education Center. Ze maakte borden, glazen en waagt zich nu aan het maken van biologisch afbreekbaar plastic voor zakken.

Gebruik van conventionele plastic tegen gaan

De 19-jarige Candela Ibarra creëerde “bioapple”, die met zijn biologisch afbreekbare glazen en schalen de derde plaats behaalde in de competitie voor micro-ondernemerschap. Op deze manier betrad ze de wereld van biologisch afbreekbare kunststoffen en creëerde ze nylon zakken met appelzetmeel. Deze zakken beginnen al te desintegreren na vier dagen. Het doel van het project is volgens Ibarra om mensen aan te moedigen te stoppen met het gebruik van conventionele plastic zakken en biologisch afbreekbare plastic zakken te gaan gebruiken, zodat de hoeveelheid verontreiniging op de oceaan en op stranden in het algemeen tot een minimum wordt beperkt.

Idee kwam tijdens een schoolproject

Het idee is vorig jaar ontstaan ​​tijdens een schoolproject met haar leraar en huidige partner Marcia Fassanella. De opdracht was om een ​​project te starten met een duurzaam product en dat is gemaakt met een regionaal product. Hoewel ze eerst van plan was iets te doen aan sigarettenpeuken, was het na een reis naar het strand, toen ze de besmetting zag die werd veroorzaakt door plastic bestek en plastic zakken, ze haar focus verlegde om een ​​oplossing te vinden om de besmetting in het gebied te verminderen. Zo ontstond het idee om biologisch afbreekbaar plastic te maken met appelzetmeel.

Het proces

Het proces begint met de extractie van zetmeel in de appelschil. Dit, toegevoegd aan andere componenten en na een natuurlijk droogproces, zorgt ervoor dat plastic ontstaat. Zo probeerden ze borden en glazen te maken die binnen vier maanden worden afgebroken door micro-organismen.

Goedkope nylon

Om een ​​stuk nylon van 15 bij 15 centimeter te maken heb je maar één appel nodig. De productiekosten van alle ingrediënten zijn slechts 25 Argentijnse peso’s (€ 0,36). Door nu alles op kleine schaal te doen, kunnen ze alles thuis, in een mum van tijd, tegen lage kosten en met een 100% chemievrij proces produceren.

Ze ploeteren momenteel in biologisch afbreekbare nylon zakken. Zodra de eerste vorderingen op het project werden aangekondigd, ontving ze bestellingen voor maximaal 800 tassen. In een interview met een lokale krant in Rio Negro zei Ibarra het volgende: “Mijn droom met betrekking tot dit project, behalve dat iedereen aan het milieu moet denken, is om elke plaats te kunnen bereiken en een enorme en belangrijke werkgroep te creëren. Dit wil ik zodat we dan meer projecten en producten maken. Ik wil dat dit een groot iets wordt en zoveel mogelijk uitbreidt ”. Nu werken Candela en Marcia (haar leraar) aan het patenteren van het product.

Wil je ook wat lezen over plastic uit restafval, lees dan dit artikel.