Binnen de Nederlandse overheid wordt steeds vaker gesproken over het inzetten op de ontwikkeling van ‘Smart Cities’. Digitale transformatie en duurzaamheid staan centraal in de ontwikkeling van deze slimme steden. Deze worden ingericht op het behoud van middelen en het verminderen van negatieve impact op het milieu. Ze zijn ontworpen om het leven van de inwoners te verbeteren door middel van duurzame ontwikkeling en innovatie. Bijvoorbeeld door mobiliteitshubs waar auto’s gedeeld kunnen worden te plaatsen, een goede digitale infrastructuur aan te leggen én allerlei duurzaamheidsvoorzieningen. Lees hier alles over de overgang naar Smart Cities.
Hoe creëer je een duurzame en slimme stad?
Er zijn verschillende manieren waarop steden duurzamer en ‘slimmer kunnen worden gemaakt. Een van de belangrijkste manieren is door het verminderen van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, zoals water en energie. Dit kan worden bereikt door het gebruik van energiezuinige gebouwen en het ontwikkelen van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens. Ook het verminderen van het gebruik van auto’s en het verhogen van het gebruik van openbaar vervoer, fietsen en lopen staat bovenaan de agenda van een Smart City. Dit kan worden bereikt door het aanleggen van fietspaden en het verbeteren van het openbaar vervoer. Het verminderen van het autoverkeer kan ook helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren en het aantal verkeersongelukken te verminderen. Vaak worden mobiliteitshubs geopperd om dit te bereiken. Bij een mobiliteitshub komt alles samen: openbaar vervoer, maar bijvoorbeeld ook leenfietsen en deelauto’s inclusief laadplaatsen.
Echte smart cities hebben vaak ook extra aandacht voor het behoud van natuurlijke gebieden en het verminderen van afval. Vaak worden nieuwe recyclingprogramma’s ingezet en innovatieve landbouw- en voedselsystemen om de natuur en biodiversiteit in stand te houden. Een ander belangrijk aspect van duurzame steden is het creëren van een aangenaam en gezond leefklimaat voor de inwoners. Dit kan worden bereikt door het verminderen van luchtverontreiniging en het creëren van groenere, meer aantrekkelijke stedelijke omgevingen.
Eerste smart city van Nederland?
Er zijn al vele voorbeelden van steden over de hele wereld die bezig zijn met het verduurzamen en slimmer maken van hun omgeving. Enkele voorbeelden vind je bijvoorbeeld in Curitiba in Brazilië, een stad die bekendstaat om haar effectieve openbaar vervoersysteem. Maar ook Freiburg in Duitsland is geen onbekende. Deze stad staat bekend voor haar uitgebreide netwerk van fietspaden en zijn gebruik van hernieuwbare energiebronnen. In Nederland wijst men vaak naar Eindhoven als echte smart city. Deze stad is volop bezig met plannen voor nieuwe elektrische bussen, een betere infrastructuur en betere digitale veiligheid van haar inwoners. “Met smart city bedoelen we het concept dat we met innovatieve technologieën het functioneren van de stad Eindhoven, bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, aanzienlijk kunnen verbeteren”, aldus Guus Sluijter, strategisch adviseur van de gemeente Eindhoven. Middels een subsidie kan de stad Eindhoven in aankomende jaren flink gaan inzetten op het moderniseren en verduurzamen van de stad.
Wil je meer lezen over duurzame ontwikkeling? Van 4% naar 15% biologische landbouw in 2030