Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het dak van Reclassering Nederland is tegenwoordig wit. De temperatuur van de daken neemt daardoor af en daarmee ook de temperatuur in het pand. In de warme zomers kan de temperatuur van de witte daken tot wel dertig graden lager liggen dan de zwarte variant. De airconditioning verbruikt daardoor minder energie, wat allemaal weer positief werkt op het gebied van klimaatverandering. De speciale coating heeft ook andere voordelen voor het milieu.

Volgens Het Parool heeft het bedrijf Kewodak de witte coating aangebracht op het dak van de Reclassering. Het Parool meldt daarnaast dat naast de afname van de temperatuur van de daken, de witte coating op de daken ook nog een andere functie heeft. Door een speciale coating genaamd titaandioxide is het mogelijk om door middel van UV-straling van de zon, stoffen zoals stikstof- en zwaveloxides om te zetten naar stoffen die minder schadelijk zijn. De stikstof en zwaveloxides zijn bijvoorbeeld uitlaatgassen, die op hun beurt weer smog kunnen veroorzaken.

Kewodak is optimistisch over de werking van het dak

De coating van Kewodak werkt volgens een aantal onderzoeken beter dan andere groene oplossingen in dezelfde sector. In eerdere stadia is onderzoek gedaan naar de werking van een mosbedekking of klimplanten. Uit die onderzoeken bleek echter dat de planten en mossen geen effect hadden op een verbeterde luchtkwaliteit.

Volgens Kewodak kan het dak met de speciale coating daarentegen op jaarbasis 225 kilo stikstofoxiden en 822 kilo CO2 besparen. Ook uit een onderzoek van Yuri Hendrix aan de TU Eindhoven blijkt dat deze techniek goed werkt bij het opnemen van stikstofoxiden uit de lucht. Wel denkt Hendrix dat de getallen van Kewodak te optimistisch zijn.

Er zitten ook nadelen aan de witte daken

Er is dan ook aardig wat kritiek op de witte daken van Kewodak. In een onderzoek uit Engeland blijken de cijfers van Kewodak namelijk wel erg optimistisch. Uit het onderzoek blijkt dat met de techniek van de witte daken het wel degelijk mogelijk is om stikstof uit de lucht te halen, maar dat gebeurt alleen dicht bij het oppervlak. De witte daken leiden niet tot een aanzienlijke verbetering van de lucht in de omgeving van het dak.

Daarnaast meldt Hendrix in zijn onderzoek dat de stikstofoxiden voor een deel worden omgezet in salpeterzuur, wat schadelijk kan zijn voor het grondwater. Bovendien zorgen de witte daken in de zomer wel voor verkoeling, maar dat werk averechts in de winter en herfst. De witte daken hebben ook een verkoelende werking in de minder warme seizoenen, waardoor dan de kachel wat harder moet werken.

Al met al hebben de daken veel potentie

De ‘witte daken-techniek’ lijkt dus in laboratoria uitstekend te werken tegen luchtvervuiling en verkoeling van daken en panden in de zomer. In de praktijk vallen de resultaten echter wat tegen en bestaan er ook nog wat nadelen. En voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Kortom, er moet nog redelijk wat gesleuteld worden aan de techniek, maar het is een origineel initiatief tegen de opwarming van de aarde en luchtvervuiling in de stad.

Wil je meer lezen over duurzame daken? Klik dan hier.