Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De bosbranden die in september 2019 in Australië begonnen, kwamen dagelijks in het nieuws. Minstens 34 mensen en naar schatting een miljard dieren overleefden de tragische branden niet. Organisaties zetten reddingsacties op om zoveel mogelijk mensen en dieren te helpen. Zo spoorde OWAD Environment koala’s op met detectiehonden Taz en Missy.

Van september 2019 tot en met maart 2020 werd de Australische staat Nieuw-Zuid-Wales geteisterd door enorme bosbranden. Veel diersoorten kwamen in gevaar door de vernieling van leefgebied en bijbehorende voedingsstoffen. OWAD Environment maakte zich zorgen om de koala’s, omdat deze buideldieren al langer met droogte te maken hebben. Hoewel het bladerdak gelukkig niet altijd door het vuur is bereikt, zijn er op veel plekken weinig groene bladeren overgebleven. Om de populatie van de diersoort te behouden, worden honden ingezet

Taz (links) en Missy (rechts). Bron: OWAD Environment

Taz en Missy

Honden hebben een uitzonderlijk reukvermogen en zijn daardoor goed in het opsporen van mensen, dieren, planten of zelfs bepaalde bacteriën. Ook in Australië kwam dit talent goed van pas. Een groep honden werd getraind om de uitwerpselen van koala’s op te kunnen sporen. Het vinden van de uitwerpselen is een duidelijk teken dat er een levende koala in de buurt is. 

Taz heeft koala-uitwerpselen gevonden en krijgt als beloning een tennisbal. Bron: OWAD Environment

De honden mogen alleen op speurtocht in gebieden die veilig verklaard zijn. Ze kunnen enorme afstanden afleggen op een dag en meer dan 100.000 bomen onderzoeken.

Reddingsteams en bewateringspunten

Zodra er een koala gevonden is, gaat het team aan de slag. De ecoloog Olivia Woosnam is gespecialiseerd in de conservatie van koala’s en beoordeelt de situatie samen met haar team. 

Olivia Woosnam met detectiehond Taz. Bron: OWAD Environment

Koala’s die in levensgevaar zijn worden opgehaald door een reddingsteam. Het team registreert de locatie van overige koala’s. Op deze plekken plaatsen ze later bewateringsinstallaties. Op die manier blijven de koala’s goed gehydrateerd terwijl de bomen zich herstellen. Olivia en de honden werden niet alleen bij de recente bosbranden ingezet. Het team ondersteunt het hele jaar door uitgedroogde koala’s.

Als je op de hoogte gehouden wilt worden van de acties van OWAD Environment en de avonturen van Taz en Missy, kun je ze hier volgen op Facebook.