De regering heeft een wetsvoorstel goedgekeurd waarin onder andere staat dat het land uiterlijk in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Als het parlement het duurzame voorstel accepteert, zal er per direct een ban komen op toekomstige kolen-, olie- en gaswinningsprojecten.
Het wetsvoorstel kwam van het ‘Ministerie voor Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging’ (MITECO), dat onder leiding is van Teresa Ribera. Ribera is sinds dit jaar minister voor de ecologische transitie van Spanje. Eerder dit jaar kondigde het land al een klimaatnoodtoestand af. In januari werd er een linkse coalitieregering gevormd, die onmiddellijk veranderingen doorvoerde op het gebied van klimaat. Eén van de beloftes was om binnen 100 dagen een duurzaam wetsvoorstel klaar te hebben. Het land lijkt grote stappen te willen maken op het gebied van duurzame energie.
Wat houdt het duurzame wetsvoorstel precies in?
Het voorstel heeft als één van de doelen om het land “uiterlijk in 2050, in overeenstemming met de wetenschappelijke criteria en de eisen van de burgers”, CO2-neutraal te maken. De overheid zal dit bereiken door alle nieuwe kolen-, olie- en gaswinningsprojecten te verbieden, directe subsidies voor fossiele brandstoffen te beëindigen en een traject uit te stippelen om 100% hernieuwbare energie op te wekken en tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. Als het parlement het wetsvoorstel aanneemt, zal het land goed op weg zijn om aan het akkoord van Parijs en de Europese Green Deal te voldoen.
Veelbelovende doelstellingen voor de toekomst
Om deze doelen te bereiken, wordt voor 2030 een tussentijdse doelstelling van 35% voor het eindverbruik van energie (niet alleen elektriciteit) vastgesteld. Hiervoor zal 70% van de energie van de elektriciteitssector hernieuwbare energie moeten zijn. De overheid zal ook ook maatregelen voor energie-efficiëntie invoeren. Hiermee zullen ze ervoor zorgen dat het primaire energieverbruik met ten minste 35% daalt.
“We hebben de doelen en hulpmiddelen geïdentificeerd, er is een robuuste planning ontworpen en we hebben er vertrouwen in dat de energietransitie positieve gevolgen zal hebben voor onze economie en ons welzijn”, vertelde Ribera. “Dit project geeft eindelijk een institutioneel kader aan de actie die door de wetenschap en de mens van ons is gevraagd, en het komt op een moment waarop het meer dan ooit nodig is.”
Wil je meer lezen over duurzame energie? Lees dan hier verder.