Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

CO2 besparen met CO2, kan dat? Nou en of. Met een carbonator zoals SodaStream maak je jouw eigen frisdrank dus helemaal zelf. Je koopt de machine en vervolgens kun je alle smaken gaan maken die jij lekker vindt. Het is ook nog eens heel handig, want je hoeft niet met zware kratten frisdrankflessen te gaan slepen, maar kan alles uit de kraan halen. En die zware kratten hoeven ook niet van de frisdrankfabriek naar de winkel. Dus ook op die manier bespaar je best veel CO2. En omdat je geen verpakkingsmateriaal meer nodig hebt, natuurlijk.

Wat is een carbonator?

SodaStream is een fabrikant van CO2-flessen voor consumenten, en bijpassende carbonizer, een vulapparaat. Deze zijn geschikt om je eigen frisdrank te maken, waardoor de kosten lager uitvallen en het milieu minder wordt belast. Bovendien bespaar je op de prijs van frisdrank in de supermarkt!  Maar er zijn ook andere makers van Carbonators dan SodaStream.

Hoe werkt SodaStream?

Eigenlijk heel simpel. Je doet een fles met leidingwater in de machine, sluit af en drukt op de knop. Na een paar pufjes, drie tot vijf, zit er genoeg CO2 in de frisdrank. Daarna haal je de fles er weer uit en draai je de dop er op. Je giet siroop in een glas, wat ijsblokjes als je dat lekker vindt en giet er dan je Sodastream water bij. En genieten maar! Ook andere carbonators werken zo. Is je CO2-fles leeg, dan wissel je die om voor een nieuwe.

Wat zo cool is aan de carbonator

Het meest coole aan SodaStream is dus dat je helemaal zelf kan beslissen, hoe je frisdrank gaat smaken. Wil je Spa Rood, cola, sinas of een scheutje citroensap door je Seltzer? Of wil je je eigen paarse heksenbrouwsel maken om je vrienden eens flink te laten schrikken? Het kan allemaal, met de SodaStream. Je kan het zo gezond, of ongezond natuurlijk, maken als je zelf wilt. Veel of weinig prik? Geen punt, met de SodaStream regel je dat makkelijk.

Hoeveel bespaar je met een carbonator?

Met een CO2-bijvulfles kan je tot 60 liter frisdrank maken. Een CO2-fles bij laten vullen kan voor minder dan een tientje. Dus reken maar uit. Dat is omgerekend 17 cent per fles prik. De goedkoopste prik in de supermarkt is het dubbele. En daar zitten vaak ook allerlei vieze chemicaliën in. Wil je een literfles coca cola? Dan mag je anderhalve euro aftikken. Tien keer zoveel. Terwijl je bij je eigen frisdrank precies kan bepalen wat je er in wilt, en wat niet. Dat is nog eens vrijheid, natuurlijk.

Duur, maar wel erg goed, de Aarke Carbonator.

SodaStream en andere carbonators

SodaStream was de pionier van de carbonator, maar ondertussen hebben ook andere fabrikanten zich op de markt gestort.

Aarke Carbonator III Steel

De Zweedse Aarke Carbonator III Steel (€179) is van massief roestvrij staal en kan wel een stootje hebben. Goedkoop is dit toestel niet, maar met zijn solide en stevige ontwerp is het wel een bruiswatertoestel dat je koopt voor tientallen jaren. Strak en functioneel, en past daarmee in iedere moderne of industrial keuken. Ga je voor kwaliteit, en geloof je in duurzaamheid, dan is de Aarke Carbonator III Steel zeker een aanrader. De Aarke Carbonator III Steel vind je hier.

Mysoda Woody Light Pink

Ook de Finnen van Mysoda gaan helemaal 100% voor een sustainable planeet. De Mysoda Woody (€77) is helemaal gemaakt van restanten van Fins hout en bioplastic dat ook gemaakt is van Finse grondstoffen. Dit is een typisch Fins cradle to cradle product.

Mysoda Woody carbonator

De Mysoda maakt frisdrank in éénliterflessen. Dit is meer dan je meestal aantreft in carbonizers. Ook de kenners van de Red Dot award is dit mooie design niet ontgaan, dus vielen de Finnen in de prijzen.

Waarschijnlijk is dit wel de meest eco-bewuste carbonator die te koop is, dus daarom geven wij van EcoToday de MySoda Woody Light Pink een grote plus. Is roze niet je ding, dan kan je dit eco-toestel ook in duifgrijs, zwart en wit kopen.  Wel een dingetje: deze flessen moet je niet in de vaatwasser stoppen, daar kunnen bioplastics niet goed tegen. Meer weten over deze ecologische topper? Je vind ‘m hier.

De Sodastream carbonator (familiepak)

Sodastream Megapack

Terwijl steeds meer concurrenten de uitdaging aangaan, zit pionier SodaStream uit Israël ook niet stil. In hun laatste aanbieding (€75), speciaal voor families, pakt de fabrikant flink uit. Naast een Sodastream apparaat krijg je enkele flessen van 0,5 en 1 liter meegeleverd.

Kortom: je kan met het hele gezin tegelijkertijd van je eigen frisdrank genieten. of met je goede vrienden natuurlijk. En ook voor de Sodastream geldt dat deze goed is voor het klimaat, omdat er veel gesleep met flessen frisdrank wordt bespaard. De flessen zijn minder milieuvriendelijk dan de Mysoda, maar kunnen wel in de vaatwasser. Ook deze Sodastream? Hier vind je m!

De BubbleMaker carbonator is erg goedkoop, maar komt zonder CO2 cilinder. Deze kost je rond de 25 euro extra.

BubbleMaker carbonator

De goedkoopste verkrijgbare carbonator is de BubbleMaker carbonator, van onbekende herkomst. Zoek je een vervangend apparaat, of heb je al een cilinder, dan kan je deze kopen. Met 35 euro is dit de goedkoopste oplossing.

Heb je nog geen cilinder, die je rond de 25 euro per stuk kan bestellen, dan kan je beter voor een van de andere drie alternatieven kiezen, die zijn dan in verhouding ongeveer even duur. Het eenvoudige apparaat dat alleen bij bol.com te koop is, doet wat het moet doen en heeft ook een fles meegeleverd. Gebruikers zijn over het algemeen goed te spreken over het apparaat. De BubbleMaker carbonator vind je hier.

Conclusie

De carbonator van SodaStream en van de andere merken vormt een duurzame oplossing voor het eeuwige gesleep met frisdrankflessen. Zeker als je gewend ben aan A-merk frisdrank, zijn de laatste drie apparaten een grote vriend voor je portemonnee die je er na twee cilinders al uit hebt. En een vriend voor de aarde natuurlijk, want als iedereen dit soort apparaten zou kopen, scheelt dat heel wat blikjes en ritten met zware vrachtwagens. De Aarke Carbonator is duurder en heeft daarom een langere terugverdientijd.

De ecologisch gezien beste carbonator is de Mysoda Woody, op de hielen gezeten door de Aarke Carbonator III Steel. Het meeste waar voor je geld krijg je bij de Sodastream Megapack. Heb je al een koolzuurcilinder, of wil je een extra apparaat waar je je kinderen mee kan laten knoeien, dan is de BubbleMaker carbonator een aanrader.

Welk van deze vier apparaten je ook kiest, alle voorkomen ze dat de aarde vervuild wordt door wegwerpmateriaal en CO2-uitstoot. Dus houd je van frisdrank en wil je duurzaam genieten, en zeker als je van eigen creaties houdt, dan is een carbonator absoluut een aanrader.