Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Het zomerseizoen staat weer voor de deur, en dat betekent lange dagen in de zon. Of je nu lekker aan het barbecueën bent, bij het strand of zwembad ligt, of staat te springen op een festival. We weten allemaal dat het belangrijk is om zonnebrand te dragen tegen bescherming van UV-zonnestralen. Misschien heb je de discussie al voorbij zien komen op social media, maar is zonnebrand eigenlijk wel goed voor je (en het milieu)?

In dit artikel halen we de mythes aan de kaart en kom je daar meer over te weten. Daarnaast geven wij je ook aanbevelingen om de meest natuurlijke zonnebrand deze zomer te scoren! Wel zo goed voor je huid én het milieu. 

Waarom zou ‘normale’ zonnebrand zo schadelijk voor je zijn? 

Wanneer de zon tevoorschijn komt, gaat het met de meeste van ons een stuk beter. Waarschijnlijk staan we dan niet zo vaak stil bij hoe wij onszelf beschermen tegen de zon. Hoewel veel mensen wel zonnebrand gebruiken om zich tegen de UV-straling te beschermen en niet verbrand te raken, is er de laatste jaren op social media de discussie rondom of zonnebrand schadelijk voor je is. 

Dit gaat vooral over een bepaald soort zonnebrand. Er zijn er namelijk twee. Minerale zonnefilters vormen een laagje op je huid en beschermen je tegen UVA- en UVB- stralen met behulp van bijvoorbeeld Zinkoxide. Daarnaast heb je ook chemische zonnefilters, waar ook de meeste discussie over gaat. Deze variant bevat ingrediënten zoals Oxybenzone die ervoor zorgt dat de stralen juist worden geabsorbeerd. 

Er wordt dus gespeculeerd dat er schadelijke, kankerverwekkende stoffen in deze  chemische zonnefilter zonnecrèmes kunnen zitten, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Echter is er niet bekend hoeveel van deze schadelijke stoffen in je bloedbaan terechtkomen. Daarnaast schrijven ook bekende influencers, zoals opiniemaakster Eva Vlaardingerbroek of topmodel Gisele Bündchen, het gebruik van zonnebrand af omdat het niet goed is voor je huid en hormoonverstorende werkingen kan hebben. 

“Reef-Safe” zonnebrand en de wetenschap erachter

Wat zeggen de experts? 

Echter, zijn er vanuit de dermatologen wereld niet zoveel zorgen nodig. Het belangrijkste is dat mensen blijven smeren. Vooral omdat het aantal mensen met huidkanker in de afgelopen jaren aanzienlijk is toegenomen. En één ding is wel bewezen; smeren helpt dit verkleinen. Daarnaast is er kritiek op uitspraken van de eerder genoemde influencers, omdat hormoonverstorende stoffen volgens de Europese wetgeving niet of in niet-schadelijke hoeveelheden voorkomen in cosmetica.

Verder betekent het niet dat als jij je goed insmeert, je urenlang in de zon kan vertoeven. Het is belangrijk om ook andere voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals niet op het heetst van de dag uren in de zon te zitten. Daarnaast kan je beschermende kleding te dragen, zoals een hoed of sjaal. 

Invloed van zonnebrand op milieu

Hoewel het effect van zonnebrand op mensen nog niet goed is onderzocht of bewezen, zijn er wel degelijk seinen die erop wijzen dat het milieu het een stuk zwaarder te verduren heeft. Rond de 6000-10.000 ton zonnebrandcrème eindigt elk jaar in koraalriffen. Niet alleen omdat wij zwemmen met zonnebrand op, maar ook door de afvoer van doucheputjes.

In heel wat van deze zonnebranden komt het eerder genoemde stofje Oxybenzone voor, waarvan bekend is dat dit stofje bijdraagt aan het verbleken van het koraal. Daarnaast zijn stoffen zoals Octinoxate, Octocrylene, Octisalate en Homosalate ook beter te vermijden.

Dit brengt dan ook het ecosysteem van het koraalrif in gevaar, omdat verbleking een voorstadium is van afstervend koraal. Het beschadigen van waterleven heeft grote gevolgen, aangezien oceanisch plankton verantwoordelijk is voor de productie van ongeveer de helft van de zuurstof op aarde. Ook waterplanten dragen bij aan het vasthouden van 50% meer CO₂ dan de atmosfeer. 

Daarnaast komt de meeste zonnebrand geleverd in plastic flessen, wat bijdraagt aan het plastic probleem in de oceanen. Eenmaal geproduceerd, duurt het decennialang voordat het is afgebroken waardoor er constant microplastics in het water terechtkomen en ook het waterleven aantasten. 

Natuurlijke zonnebrand 

Als jij deze zomer dus gaat kijken voor zonnebrand, wat overigens niet nodig is mocht je nog een fles van vorige zomer hebben staan (zonnebrand gaat vaak langer mee dan een jaar), dan is het dus belangrijk dat jij let op welke ingrediënten erin zitten. Niet alle zonnebrand die adverteren dat ze ‘environment friendly’ zijn, zijn dat ook daadwerkelijk. Vermijdt dus zonnebrand met Oxybenzone omdat het een grote impact heeft op koraalrif. Daarnaast is het altijd beter om plasticvrije zonnebrand te gebruiken, die bijvoorbeeld worden geleverd in metalen bakjes. Vermijd vooral ook zonnebrandspray. Hoewel ze een snelle applicatie hebben, beschermen ze nauwelijks tegen UV-straling en zijn daarnaast ook slecht om in te ademen. Hier volgen een aantal aanbevelingen voor natuurlijke zonnebrand, zodat jij wel zo natuurlijk de zomer kan doorkomen! 

  1. Rokai Zonnebrand: Deze zonnebrand bestaat uit maar 4 ingrediënten, waaronder shea butter en kokosolie. Daarnaast zit hij in een metalen blikje, wat je eeuwenlang kan recyclen! 
  1. Happy Soaps Zonnebrandstick: Ook deze zonnebrand bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Daarnaast heeft het een makkelijke applicatie en smeert het uit als normale lotion. 
  1. Naïf Zonnebrand: Naïf staat bekend om zijn natuurlijke verzorgingsproducten, zo ook hun zonnebrand! Daarnaast komt de verpakking in een normale tube, maar dan gemaakt van suikerriet!
  2. The Lekker Company: Deze zonnebrand in blik laat geen witte waas achter en heeft een heerlijke geur van eucalyptus.  

Meer weten over initiatieven die het koraalrif aan het redden zijn? Lees dan hier verder!