Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Op zoek naar slow fashion merken om jouw kledingkast aan te vullen? Lees snel verder!

Fast fashion ketens, zoals Shein, H&M en Pull&Bear, staan bekend om elke paar weken een nieuwe kledinglijn uit te brengen, wat ook gepaard gaat met constante productie van kledingstukken. Dit gebeurt vaak in fabrieken waar de zorg voor de arbeiders het laatste is waar aan gedacht wordt. Ook komt er vanuit de modewereld zelf steeds meer kritiek op fast fashion omdat bedrijven zoals Shein, designs aan het stelen zijn van andere (kleine) modeontwerpers en deze verkopen als hun eigen design. Er zijn dus genoeg redenen om fast fashion niet te supporten en voor alternatieven te gaan zoeken. 

Slow fashion biedt daarom een goede uitkomst omdat de manier waarop de kleding is geproduceerd en waar het vandaan komt centraal staat. Duurzaamheid speelt hierin een belangrijke rol. Dat maakt ook dat slow fashion een iets hogere prijs heeft dan wat je gewend bent, omdat iedereen in de productieketen, van maker tot drager, een eerlijke prijs betaalt. Hier volgen 4 slow fashion merken in Nederland die jij kan steunen en waar jij deze zomer je kledingkast mee kan aanvullen! 

Duurzaamheids topper: Kings of Indigo

We hebben hem al een keer genoemd in een vorig artikel, maar topper King of Indigo is een pionier in duurzame kelding, omdat ze constant hun materialen en productiemethodes aan het innoveren zijn om zo hun impact op planeet en mens te verminderen. Hun spijkerbroeken zijn 100% vegan en tot 95% van hun collecties zijn gemaakt van duurzame materialen. Daarnaast zijn ze koplopers op het gebied van transparantie waarin ze als doel hebben om in 2023 een compleet transparante supply chain te hebben. Scoor deze duurzame jeans.

Slow fashion betekent circulaire kleding: Loop a life

Dit, van Nederlandse bodem, duurzame kledingbedrijf is gefocust op het circulair maken van de kleding- en textielindustrie en zo bij te dragen aan een schonere en groenere planeet. Zij geloven in het benutten van lokale reststromen en de potentie van de lokale maakindustrie, waardoor produceren dus dichter bij huis gebeurt en daardoor ook de impact op het milieu wordt beperkt omdat onnodige transportkosten voorkomen worden.

Duurzame Sportkleding: Iron Roots

Wanneer we het over sportkleding hebben, staan we niet vaak stil of er ook duurzamere varianten zijn op de Nike, Adidas of Puma kleding. Iron Roots is ontstaan door de afwezigheid van sportkleding die zonder plastieken stoffen gemaakt worden. Zij maken sportkleding die geen plastic bevatten door met producten te werken vanuit plantaardige oorsprong, zoals hennep, beukenhout en eucalyptus. Wel zo natuurlijk om zo fit te worden! 

Slow fashion is biologische jeans: Kuyichi 

Wat begon als een radicaal antwoord op de armoede en vervuiling van de katoenindustrie in Peru die de oprichters tijdens hun reis zagen, is nu uitgegroeid tot een van de pioniers van biologische jeans. Kuyichi maakt eerlijke denim, wat betekent dat ze van start tot finish eerlijke materialen en een eerlijke productieketen als prioriteit hebben. Dit garanderen zij door hun transparantie. Hun jeans zijn onder andere gemaakt van biologisch en gerecycled katoen, hennep en plantaardig gelooid leer. 

Meer willen weten over duurzamere kleding? Lees hier onze andere post met tips!