Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Duurzaamheid zal niet bovenaan je lijstje staan wanneer het gaat om een goede nachtrust. Bij het kiezen van een goed matras kijken we allereerst naar het comfort. Je oude matras belandt vervolgens langs de weg of bij het grofvuil. Ze worden daar opgehaald om de verbrandingsoven in te gaan. Zonde, want matrassen zijn hartstikke goed te recyclen. Wat als je kan kiezen voor comfort en duurzaamheid? En dat voor een schappelijke prijs?

Wat gebeurd er met je oude matras?

In Nederland worden er 2 miljoen matrassen per jaar verkocht. Logischerwijs, betekent dat er ook per jaar ongeveer evenveel matrassen verwijnen. Volgens een onderzoek van Pointer KRO-NCRV, worden er per jaar in Nederland ruim 1,6 miljoen matrassen afgedankt.  In Amsterdam worden maar liefst 100.000 matrassen per jaar op straat gezet. Dat zijn er zo’n 270 per dag. In Den Haag komen er 25.000 bij het grofvuil terecht (gemiddeld 68 per dag). En in Rotterdam staat de teller op 27.000 (ongeveer 74 per dag). Deze afgedankte matrassen eindigen matrassen vrijwel altijd in een verbrandingsoven, dat is allesbehalve circulair dus. Zonde, want 96 procent van een matras kan eigenlijk gerecycled worden. 

Hoge CO2-uitstoot 

Bovendien komt bij de verbranding van  matrassen opgeteld 185.000 ton CO2 per jaar vrij. Een simpel rekensommetje: dat is genoeg CO2 om per jaar 38.000 keer het vliegtuig te pakken voor een retourtrip naar Bali. Of een hoeveelheid energie waar een gemiddeld huishouden 9250 jaar mee vooruit kan. We kunnen wel stellen dat een oud matras langs de weg zetten, de duurzaamheid niet bevorderd.  Daar wil bedzzzy een stokje voor steken. Zij introduceren het 100% circulaire matras.

Het 100% circulaire matras

Het kan duurzamer, vindt bedzzzy. Dus ontstond het 100% circulaire matras. Een matras dat niet alleen lekker ligt en lang meegaat, maar dat ook op een verantwoorde manier is geproduceerd en gerecycled kan worden. Dat betekent dat alle materialen die gebruikt worden voor het matras eindeloos hergebruikt kunnen worden zonder dat de waarde ervan omlaag gaat. Als het 100% circulaire matras van bedzzzy na enkele jaren gerecycleerd wordt, kunnen alle onderdelen weer gebruikt worden voor een nieuw, evenwaardige matras. Er worden geen synthetische stoffen gebruikt, zoals polyurethaanschuim. En het productieprocess is, in tegenstelling tot ‘niet-duurzame matrasen’ vrij van chadelijke stoffen zoals CFK’s, brandvertragers, UV filters, isocyanaten en polyolen. 

De fabriek van bedzzzy staat dan ook in Nederland.  Daar worden de bedzzzy matrassen ontwikkeld en geproduceerd in de Auping fabriek op een sociale en eerlijke manier. Zo bespaart bedzzzy aan transportkilometers en CO2-uitstoot. Bovendien kan bedzzzy zo de garantie geven dat de medewerkers eerlijke, Nederlandse lonen krijgen. Het merk draagt dan ook het B-Corp certificaat.

Recylen of leasen

Komt je matras aan het einde van z’n levensduur? Dan haalt bedzzy het matras gewoon weer bij jou op. Gratis! Je oude, gebruikte matras wordt vervolgens 100% gerecycled en hergebruikt, waardoor er nooit grondstoffen verloren gaan. Zo draag jij bij aan een betere wereld, en dat terwijl je slaapt!

Duurzaam slapen zonder de hoge aanschaf kosten? Ook daar heeft bedzzzy aan gedacht. Wanneer je een matras gaat leasen bij bedzzy heb je namelijk de mogelijkheid om voor een betaalbaar bedrag per maand toch voor een duurzame oplossing te gaan. Je leaset een matras voor 36 of 60 maanden en betaald daarvoor een vast bedrag per maand. Na die periode komt bedzzzy het matras weer ophalen en wordt het matras 100% gerecycled. 

Wil je meer duurzame tips? Lees dan hier verder.