Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hoewel de zomervakanties nog maar net achter de rug zijn, komen onze volgende vakantieplannen mogelijk in gevaar. Een recente studie wijst er namelijk op dat een kwart van alle Europese skigebieden kan verdwijnen als de opwarming van de aarde zich voortzet. Gaat de wintersport dit jaar wel door?

Een kwart van skigebieden in gevaar

Een nieuwe studie die maandag in het tijdschrift Nature is gepubliceerd, wordt gewaarschuwd dat klimaatopwarming een ernstige bedreiging vormt voor de wintersportliefhebbers. Namelijk een kwart van alle skigebieden in Europa zou wel eens als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen. Met de voortdurende stijging van de wereldwijde temperaturen, blijkt dat zeker een kwart van de 2234 geanalyseerde skigebieden tussen IJsland en Turkije gemiddeld eens in de twee jaar zonder sneeuw te zitten. Dit zou onvermijdelijk leiden tot verwoestende gevolgen voor de skiseizoenen en de vitaliteit van deze resorts.

De bedreiging van de skigebieden beperken zich niet alleen tot natuurlijke sneeuwval. Maar ook kunstmatige sneeuwproductie, een techniek die in sommige skigebieden wordt gebruikt om de sneeuwcondities te verbeteren, wordt eveneens beïnvloed door de opwarmende aarde. Zuid-Europese skigebieden, bekend om hun mildere klimaat, zouden moeite kunnen hebben met het produceren van kunstsneeuw als de temperaturen blijven stijgen. Bovendien zou de geproduceerde sneeuw sneller kunnen smelten, waardoor de skicondities verder verslechteren, schrijft The Guardian op basis van het onderzoek.

Een nicheprobleem

Klimaatwetenschapper Samuel Morin benadrukt dat, hoewel sommigen het gevaar van de skivakanties als “nicheprobleem” zullen beschouwen, het binnen de bredere context van klimaatverandering zouden kunnen beschouwen, de gevolgen voor de gemeenschappen die in de bergachtige gebieden wonen en voor de wintersportindustrie zelf van cruciaal belang zijn. Morin stelt dat het van groot belang is om het economische dreigement te begrijpen waarmee deze skigebieden worden geconfronteerd als gevolg van de veranderende klimaatomstandigheden, legt hij uit in The Guardian.

Zo waren bijvoorbeeld de gevolgen van de opwarming van de aarde het afgelopen wintersportseizoen goed zichtbaar in de Alpen. Groene hellingen en regenachtige omstandigheden waren daar afgelopen jaar eerder regel dan uitzondering, wat een somber vooruitzicht bood voor degenen die hoopten te genieten van traditionele wintersportactiviteiten. Sneeuw maakte plaats voor veel regenval. En wintersport fans moesten regelmatig hun vakantie om boeken naar een gebied met meer sneeuw. Er werd dan vaak gekozen voor de hooggelegen skigebieden in de Alpen.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Kinderen verzamelen elektronisch afval tijdens de e-Waste Race