Eind juli 2023 heeft Shell aangekondigd dat het begonnen is met een nieuw project voor het opslaan van CO2 in de Noordzee. Het project, genaamd Shell Offshore Carbon Storage NL (SOCS NL), heeft als doel om CO2 op te slaan en te vervoeren in het Nederlandse deel van de Noordzee. Shell laat in een persbericht weten dat het bedrijf hoopt dat dit initiatief zal bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot.

CO₂-opslag

CO2-opslag houdt in dat CO2 uit emissies wordt opgevangen voordat het in de atmosfeer terecht komt. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij fabrieken of energiecentrales. Het wordt dan vervolgens opgeslagen op een veilige manier. Het is een van de mogelijke manieren om de CO2-uitstoot te verminderen en zo klimaatverandering tegen te gaan. Hierdoor kunnen bedrijven en landen hun impact op het milieu verminderen en bijdragen aan een schonere toekomst. In Nederland wordt op dit moment CO2-opslag alleen op zee toegepast.

MilieuCentraal meldt dat hoewel CO2-opslag een effectieve manier kan zin om de hoeveelheid CO2 in onze atmosfeer aanzienlijk te verminderen, energiebesparing en de overstap naar duurzame energiebronnen allereerst nodig zijn om een positieve impact te maken op het klimaat.

Project van Shell

Het nieuwe project van Shell, ‘Shell Offshore Carbon Storage NL (SOCS NL)’ gaat CO2-opslagcapaciteit en transportoplossingen aanbieden in het Nederlandse deel van de Noordzee. Shell pakt dit project aan door als eerste opslagcapaciteit voor 3,7 miljoen ton CO2 per jaar te willen hebben in 2029-2030. Daarna willen ze nog meer capaciteit beschikbaar stellen na 2032. Ze bieden nu alvast de eerste hoeveelheid van 1 miljoen ton CO2 per jaar aan geïnteresseerde klanten aan. De CO2 wordt in gasvorm naar een verzamelpunt in de haven van Rotterdam vervoerd, waar het vervolgens naar lege gasvelden onder de Noordzee wordt gebracht. Dit alles laat Shell weten in een persbericht.

Kritische blik

Het is goed dat Shell zich inzet voor CO2-opslag en gebruikmaakt van bewezen technologieën om duurzamer te worden. Hun kennis van offshore-activiteiten en toegang tot geschikte opslaglocaties maken hen dan ook zeer geschikt voor dit project. Toch is het belangrijk om kritisch te blijven. Shell moet niet alleen focussen op CO2-opslag, maar ook actief werken aan het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen en investeren in groene energiebronnen. Het is nu aan Shell om te bewijzen dat ze echt duurzaamheid serieus nemen en hun inzet voor CO2-opslag combineren met een overgang naar schone energie. Op die manier kunnen ze een echte positieve impact hebben op het milieu en onze toekomst. Shell investeert jaarlijks 23 tot 27 miljard euro. 95% van dat geld gaat naar zaken die slecht zijn voor het klimaat, zoals de winning van olie en gas. 

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Albert Heijn breidt biologisch assortiment uit