Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

In februari 2020 heeft Seaworld een statement uitgebracht waarin ze aangeven niet meer op dolfijnen te gaan rijden. Dierenrechtenorganisatie PETA ziet de verandering als een overwinning, maar Seaworld claimt dat PETA niets met de veranderingen te maken had. De aanpassing in het beleid is hoe dan ook een overwinning voor de dolfijnen.

Vanaf februari is Seaworld per direct gestopt met het rijden op de ruggen van dolfijnen. Het rijden op de neuzen van dolfijnen gaat langzaam afgebouwd worden. Dit meldde de Los Angeles Times. PETA is nog niet tevreden: ze willen dat alle dolfijnen losgelaten worden in afgebakende zeegebieden.

PETA kocht aandelen in Seaworld

Sinds december 2019 heeft PETA 163 aandelen in Seaworld. De dierenrechtenorganisatie zegt aandelen gekocht te hebben om meer invloed te krijgen op het beleid van het park. Dezelfde maand diende ze een verzoek in om te stemmen met alle aandeelhouders over het rijden op dolfijnen. PETA gaf het argument dat het beter voor het park zou zijn om deze gewoonte af te schaffen in verband met groeiende kritiek. De  kritiek van het publiek op Seaworld is de laatste jaren steeds meer toegenomen door documentaires zoals Blackfish. De stemmingsronde zou in juni van dit jaar hebben plaatsgevonden. Seaworld heeft er voor gekozen om de stemming voor te blijven door de verandering nu al in te voeren. Ze benadrukken hierbij dat ze nog steeds geloven dat het rijden op de dolfijnen “op geen enkele manier schadelijk is voor de dieren”.

De strijd tussen PETA en Seaworld

Seaworld gaf al eerder toe aan de kritiek van milieuactivisten toen ze in 2015 shows met orka’s afschaften. Het Amerikaanse amusementspark claimt dat de aanpassing niets te maken had met de druk die dierenactivisten uitgeoefend hebben. “Als een geaccrediteerde zoölogische faciliteit, bepaalt enkel ons leiderschap de inhoud en de indeling van onze presentaties en worden deze op geen enkele manier beïnvloed door acties van slecht geïnformeerde activisten die meer geïnteresseerd lijken te zijn in hun imago en het ophalen van geld dan het welzijn van dieren.” De strijd tussen PETA en Seaworld is waarschijnlijk nog lang niet gestreden.