Schotland gaat strengere natuurbeschermingswetten invoeren. Daardoor mogen zalmkwekers geen zeehonden meer doden die proberen de zalmkooien in te komen. Ook de akoestische afschrikmiddelen die gebruikt worden, zullen strenger gecontroleerd worden. In de eerste drie maanden van 2020 werden er naar schatting 31 zeehonden afgeschoten met een vergunning.
De zalmen worden gekweekt in open kooien
Schotland, IJsland en Noorwegen zijn binnen Europa de grootste zalmkwekers. De kweek van de vis gebeurt daar over het algemeen in open kooien. Dit zorgt regelmatig voor problemen, omdat de vissen vaak ontsnappen of gegrepen worden door zeehonden. Als de ontsnapte zalmen zich voortplanten met wilde zalmen, kan dit problemen veroorzaken voor de populatie.
Zalmkwekerij in Noorwegen.
Doordat de ontsnapte zalmen gekweekt worden zonder veel genetische variatie, zal de wilde zalmpopulatie ook genetisch minder gevarieerd worden. Genetische variatie is ontzettend belangrijk voor dierenpopulaties in het wild. Mochten er situaties ontstaan die druk zetten op de populatie, kan genetische variatie ervoor zorgen dat een deel van de populatie toch overleeft.
Binnenkort worden de regels flink aangescherpt voor de zalmkwekers
Schotse ministers voeren de maatregelen onder andere in om de export van de Schotse zalm buiten gevaar te houden, aldus The Guardian. Het kwaad doen of doden van zeehonden is verboden onder de regulaties van de Verenigde Staten – één van de belangrijkste importeurs van de zalm. De ministers waren bang dat de export naar de Verenigde Staten stilgelegd zou worden als ze zich niet aan hun regulaties hielden. Ongeveer 26% van de Schotse zalmexport gaat naar de Verenigde Staten.
Ook zette Schotse ecologen en activisten de regering steeds meer onder druk. Uit onderzoek is gebleken dat de akoestische afschrikmiddelen niet alleen voor de zeehonden enorm stressvol zijn, maar dat ze ook negatieve effecten hebben op bijvoorbeeld dolfijnen en walvissen. De Scottish National Heritage noemde de apparaten een marteling voor het onderwaterleven.
Uiterlijk eind maart 2021 voeren de Schotse ministers de plannen uit om akoestische afschrikmiddelen strikter te controleren. Vanaf dan zullen alle middelen gecheckt worden en moeten viskwekers een vergunning hebben om ze te gebruiken.
Overal meer natuurbeschermingswetten en strengere controles
De Schotse regering had niet alleen goed nieuws voor de zeehonden. Veel andere diersoorten krijgen ook een betere bescherming onder de nieuwe regulaties. Zo worden bijvoorbeeld de straffen voor het verstoren van vogelnesten hoger en kunnen overtreders ook langer in de gevangenis terecht komen. Eerst bestonden de straffen uit boetes van maximaal 20.000 pond en twaalf maanden gevangenisstraf. Nu hebben de boetes geen limiet meer en kunnen de gevangenisstraffen oplopen tot vijf jaar.
Zalmkwekers hopen dat er andere oplossingen komen
Hamish Macdonell, een woordvoerder van De Schotse Organisatie van Zalmkwekers, zei dat de industrie de noodzaak om het afschieten van de dieren te verbieden, accepteert. Wel hopen ze dat er andere oplossingen komen om controle te houden over de zeehonden.
“Ze kunnen vicieuze en wijdverbreide schade toebrengen aan zalmkwekerijen, waarbij bij elke aanval honderden vissen worden gedood”, zei Macdonell. De kwekers zeggen dat de predatie van zeehonden en netbreuken leiden tot het verlies van ongeveer 500.000 vissen per jaar.
Wil je meer lezen over verbeterde natuurbeschermingswetten? Klik dan hier.