Een destilleerderij in Schotland genaamd Arbikie Distillery verkoopt tegenwoordig ‘klimaatpositieve’ wodka en gin van erwten. Dat betekent dat de flessen sterke drank zelf niet alleen CO2-neutraal zijn, maar ook nog eens 1,53 kg CO2e vóórkomen. Vanaf nu kun je dus tegelijkertijd borrelen én iets goeds doen voor het klimaat.
Nàdar is Schots-Gaelisch voor ‘natuur’
Vijf jaar lang deed PhD-student Kirsty Black onderzoek in de laboratoria van Abertay University en het James Hutton Institute. Uiteindelijk werd de Nàdar Gin eerder dit jaar in februari gelanceerd. De opvolger, Nàdar Vodka, was vanaf eind augustus verkrijgbaar.
PhD-student Kirsty Black. Bron: Arbikie
Het woord Nàdar is Schots-Gaelisch voor ‘natuur’. De destilleerderij neemt het milieu erg serieus en werkt samen met de natuur, in plaats van ertegen. Beide sterke dranken waren een wereldprimeur: nooit eerder waren wodka en gin op deze manier ‘klimaatpositief’.
Een fles Nàdar Vodka. Bron: Arbikie
Wodka en gin van erwten
Wat maakt de flessen drank nu ‘klimaatpositief’? Het productieproces zelf haalt niet echt CO2 uit de lucht, maar weet wel CO2-uitstoot te vermijden. Dat komt doordat de alcohol gemaakt wordt van erwten, waarvan ook nog eens alle resten gebruikt worden als diervoeder.
“Erwten maken deel uit van een unieke reeks planten die bekend staan als peulvruchten en die in staat zijn om stikstof, een element dat cruciaal is voor plantengroei, uit de lucht te halen”, aldus Black. Ze vervolgt: “Hierdoor is er geen behoefte meer aan synthetische stikstofhoudende meststoffen en worden de negatieve gevolgen op onze waterwegen, lucht en bodem die gebonden zijn aan de productie hiervan, vermeden.”
Hierdoor vermijden de destilleerders de behoefte aan synthetische mest én creëren ze onafhankelijkheid van geïmporteerde eiwitten voor diervoeder. Er wordt dus actief bespaard op twee factoren die normaal een klimaatnegatief effect zouden hebben.
De prijs van duurzaamheid
Helaas heeft de duurzame uitvinding niet alleen maar voordelen. Zo is een nadeel aan de flessen wodka en gin, dat ze qua prijs hoger liggen dan ‘normale’ merken: je bent tussen de 37 en 45 pond (41-50 euro) kwijt voor een fles van 700 ml. Zo worden de alcoholhoudende dranken voor veel mensen wellicht meer geschikt als cadeau, dan als iets wat standaard in huis gehaald kan worden.
Een fles Nàdar Gin. Bron: Arbikie
Hoewel de alcohol van Arbikie wel te bestellen is in Nederland, zijn de klimaatpositieve versies vooralsnog niet hier verkrijgbaar. Het bedrijf is echter hard bezig om verder uit te breiden. Natuurlijk moet dat op een zodanige manier gebeuren dat dat niet ten koste gaat van de kwaliteit en duurzaamheid van het product.
Wil je meer lezen over klimaatneutrale oplossingen? Lees dan hier verder.
Beeld: Arbikie Distillery