Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het Schotse parlement heeft gestemd om sneeuwhazen speciale bescherming te geven op grond van de Wildlife and Countryside Act. 

Het opzettelijk of roekeloos doden of verwonden van de haas zonder vergunning, wordt daardoor nu een overtreding. Vooral jachtopzieners en korhoenjagers zullen zich aan moeten gaan passen. Leden van het Schotse parlement hebben veel strengere straffen opgelegd voor natuurcriminaliteit. Ook kwam er een reeks nieuwe maatregelen ter bescherming van dieren.

Een overwinning voor dierenwelzijnsorganisaties

Bob Elliot, de directeur van de liefdadigheidsinstelling voor dierenwelzijn OneKind en een voormalig misdaadonderzoeker van natuurcriminaliteit, zei dat zijn organisatie en anderen Holyrood al enkele jaren onder druk zetten om sneeuwhazen te beschermen. Holyrood is de wijk in Edinburgh waar het Schotse parlementsgebouw zich bevindt.

“Verschillende redenen die door de korhoenindustrie worden genoemd voor de veronderstelde noodzaak om sneeuwhazen te bestrijden, zoals het voorkomen van ‘louping-ill’, een ziekte die door teken wordt gedragen, zijn achtereenvolgens afgewezen en het dierenwelzijn heeft voorrang gekregen,” zei hij. Louping-ill is een acute virale ziekte die normaal vooral bij schapen voorkomt, maar ook effect kan hebben op de korhoen.

Pech voor jagers: het is afgelopen met sneeuwhazen afschieten

Er wordt gedacht dat er elk jaar tot 25.000 sneeuwhazen worden geschoten door korhoenjagers en jachtopzieners omdat ze teken en ziekten dragen die jonge korhoenders zouden kunnen schaden, zoals louping-ill. Ook voeden de hazen zich met heide, struiken en jonge boompjes. De jacht op de korhoen is populair in het Verenigd Koninkrijk en wordt als sport beschouwd. De laatste jaren komt hier steeds meer kritiek op.

Vrijheid voor de sneeuwhaas

De sneeuwhaas, die in de Hooglanden en hooggelegen gebieden van Zuid-Schotland en Noord-Engeland leeft, wordt algemeen gezien als een emblematische soort. De haas wordt wit in de winter om gecamoufleerd door de sneeuw te kunnen lopen.

Wil je meer lezen over diersoorten die beschermd worden? Lees dan hier verder.