Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Uit nieuwe cijfers blijkt dat Schotland tussen januari en juni 2019 maar liefst 9.831.230 megawattuur aan elektriciteit geproduceerd. Dat allemaal middels windenergie. Het is genoeg om  4,47 miljoen huizen van stroom te voorzien. Bijna het dubbele van het aantal huishoudens in Schotland.

Windenergie Schotland

Het is algemeen bekend dat Schotland veel windmolenparken heeft. Deze nieuwe gegevens van WeatherEnergy tonen echter aan hoe goed deze parken in het noordelijke land functioneren. Tussen januari en juni produceerde de windmolens 9.831.230 megawattuur aan elektriciteit. Voldoende voor de stroom van 4,47 miljoen huizen voor ongeveer 6 maanden. In perspectief: Schotland telde in 2021 5,3 miljoen inwoners. 

Klimaatambities Schotland

Tegen 2030 hoopt de Schotse regering de helft van haar totale energieverbruik te dekken met hernieuwbare energie. Ze hopen ook de CO2-uitstoot van de energie-infrastructuur tegen 2050 bijna volledig te hebben geëlimineerd. Grote ambities, maar de nieuwe cijfers tonen aan dat de Schotse overheid al goed opweg is om dit te realiseren. 

Klimaat- en energiebeleidsmanager van WWF Schotland, Robin Parker, zei hierover in een statement: “In het hele land profiteren we allemaal van schonere energie en dat doet het klimaat ook. Deze cijfers laten zien dat je met behulp van deze windmolens op het land zuivere en groene energie kan produceren voor niet alleen miljoenen huishoudens in Schotland maar ook in Engeland.’

Nederlandse energie 

Ook in Nederland wordt stevig ingezet op energie uit hernieuwbare bronnen. Volgens CBS kwam in 2020 11,1 procent van de Nederlandse energie uit hernieuwbare bronnen. Waarvan 23 procent voortkwam uit windenergie. Sinds 2021 staan er windmolens in zee met een totaalvermogen van ongeveer 2,5 gigawatt (GW). In 2023 moet er voor minimaal 4,5 GW vermogen aan windmolens op zee staan. Deze afspraak staat in het Energieakkoord voor duurzame groei. Windmolens op zee leveren dan 3,3 procent van alle energie in Nederland. Per 2030 moet dat 8,5 procent zijn. 

Wil je meer lezen over groene energie? Lees dan hier verder.