De schimmel Pestalotiopsis Microspora is in staat om de hardnekkige plasticsoort polyurethaan, ofwel PUR, af te breken. Kunnen we hiermee de plasticvervuiling flink terugdringen?
De mensheid heeft sinds de jaren vijftig, toen de eerste plastics op grote schaal geproduceerd werden, zo’n 9 miljard ton (dat is meer dan duizend kilo per aardbewoner), geproduceerd. Daarvan is er 9% gerecycled en 12% verbrand, De rest, bijna tachtig procent, zwerft nog steeds over de aarde rond. En dat wordt er steeds meer. En zelfs de “bioafbreekbare” plastics blijken in de oceaan nauwelijks af te breken. Kortom: we hebben een ernstig plasticprobleem.
Polyurethaan, een groot milieuprobleem
Een van de hardnekkigste plastics is polyurethaan. PUR wordt onder andere gebruikt voor het maken van matrassen. Verder komt de polyurethaan gietvloer veel voor in huishoudens. Onder ecologen is deze plasticsoort berucht, want er was bijna geen organisme bekend dat dit isolatiemateriaal af kan breken. Ook heeft de chemische industrie fosgeen nodig om isocyanaat te bereiden, een van de twee grondstoffen voor polyurethaan. Fosgeen is een uiterst giftige stof, die in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers als gifgas gebruikt werd. Verbranden is ook al geen goed idee. Dan komen er schadelijke gassen vrij. Kortom: een stof die je het liefst wereldwijd zou verbannen, ware het niet dat het zo’n goede isolator is.
Maar nu is er hoop. Uit onverwachte hoek. De schimmel Pestalotiopsis Microspora is al meer dan honderd jaar bekend. Deze schimmelsoort groeit in gevallen blad en veroorzaakt ook schimmelziektes in enkele plantensoorten.
Schimmel eet PUR
Nu hebben biologen ontdekt dat deze schimmel in staat is, om te overleven op polyurethaan in zuurstofloze omstandigheden. Zuurstofloze omstandigheden, zoals deze heersen onderin een vuilstort. Dat zou betekenen dat als voortaan een mengsel met veel sporen van deze schimmel in vuilstorten wordt toegepast, schimmelsporen die zich hechten aan een stukje PUR, gaan uitlopen en groeien. En deze nare plasticsoort afbreken. Steeds meer onderzoekers werpen zich nu op dit probleem.
Nog beter plan: Een einde aan polyurethaan
Het beste zou natuurlijk zijn, als we een materiaal zouden ontwikkelen dat wel de voordelen van PUR heeft maar niet de nadelen. Dus: een hoge isolatiewaarde en makkelijk in schuimvorm aan te brengen, maar dat niet zulke slechte effecten op het leefmilieu heeft als polyurethaan. Om ratten en muizen te weren is staalwol bijvoorbeeld effectiever dan PUR. Maar, natuurlijk totaal niet isolerend.
Wil jij een verwarmd huis? Neem dan ook een kijkje in ons artikel over duurzaam je huis verwarmen met bio ethanol en biohaard.
Om zo veel mogelijke juiste data te verwerken in dit artikel, zijn er 2 bronnen gebruikt. Klik hier op deze bronartikelen.