Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ooit bedekte oesterriffen een aanzienlijk deel van de Noordzee. Het totale deel wordt geschat op zo’n 20-30%. Zo’n 150 jaar geleden kwam daar verandering in: de oesterriffen namen de aantallen drastisch af doordat oesters populair waren als goedkope en overvloedige bron van proteïne. Helaas werden de gevolgen hiervan destijds niet erkend, wat resulteerde in ernstige schade aan het milieu. De Rotterdamse start-up genaamd Oyster Haven wil daar verandering in brengen. Oprichter George Birch (32) zet zich in om de de gekelderde oesterpopulatie en biodiversiteit herstellen met zelfontworpen riffen.

Een miljoen oesters bijkomen

Oyster Haven omschrijft oesters als “buitengewone schepsels die een belangrijke rol spelen in hun omgeving.” Naast hun culinaire aantrekkingskracht vervullen ze namelijk ook andere essentiële ecologische functies, zoals het beschermen van kustlijnen tegen erosie, het bevorderen van biodiversiteit, het reguleren van voedingsstoffen door het verminderen van overtollig stikstof en het verbeteren van de waterfiltratie. Dat er nu een stuk minder oesters in de Noordzee zijn te vinden is dus schadelijk. Er moeten miljoenen oesters bijkomen om de gezondheid van de Noordzee te herstellen, stelt George Birch (32) tegenover RTL Nieuws.

De koraal riffen van het Noorden

Birch vervolgt: Jaarlijks worden in Nederland al duizenden kilo’s oesters aangevoerd en geconsumeerd. Het betreft voornamelijk gekweekte varianten, aangezien de omstandigheden voor wilde oesters de afgelopen decennia verslechterd zijn door consumptie en vervuiling/ George Birch, is naast oprichter van Oyster Haven, ook bioloog en heeft dus goede kennis van het vak. “Een enkele oester dagelijks tot wel 200 liter water filteren, waarbij afvalstoffen zoals stikstof worden verwijderd. Oesters eten algen die zich voeden met stikstof“, legt Birch uit. Dat maakt oesterriffen als het ware de koraalriffen van het noorden. Ze dragen bij aan de biodiversiteit. Onderzoek toont ook aan dat ze kunnen helpen bij het verminderen van stikstof in zee, vooral als het herstellen van de riffen en het kweken van oesters samengaat met oogsten.

De plannen van Oyster Haven

Om die reden maakt Oyster Haven kunstmatige riffen, gemaakt van klei. Daar worden oesterlarven in uitgezet, die daar moeten hechten en groeien. Dat gebeurt vlakbij de kust. Vorig jaar werd de eerste proeven gedaan in Zeeland en Denemarken. “Zo’n 10.000 oestertjes hebben zich succesvol gehecht aan het kunstrif.” Een succesvolle proef dus. Volgend jaar is het plan om 5 miljoen oesters op riffen in Europa en de Verenigde Staten uit te zetten. In 2027 zal dit aantal zelfs toenemen tot 100 miljoen. Deze schaal is essentieel om uiteindelijk een gezond businessmodel voor het bedrijf te realiseren. “Op deze manier kan het daadwerkelijk winstgevend zijn”, aldus Birch. Investeerder Orange Wings heeft al een belang van 25 procent in het bedrijf genomen, waarvoor ze 800.000 euro hebben geïnvesteerd. Met deze investering kan Birch zijn plannen verder ontwikkelen en uitvoeren.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Ubed komt met modulair matras: “een matras voor het leven”