Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Het natuurdak maakte deel uit van een grootschalige renovatie en heeft een oppervlakte van 7.600 vierkante meter. Het dak zal vooral bevordelijk zijn voor vogels en insecten, maar werkt ook isolerend.

De Peperklip is een bekend woongebouw in Rotterdam. Het gebouw werd in 1982 al opgeleverd, maar wordt nu  – bijna 40 jaar later – in zijn oude glorie hersteld. Het gebouw werd door Carel Weeber ontworpen en won in 1983 de Betonprijs. De huidige renovaties zullen hopelijk het imago van het van bovenaf op een paperclip lijkende woongebouw weer een beetje opkrikken.

Een grote renovatie voor het Rotterdamse woongebouw

Maar niet alleen het imago van het gebouw was een uitgangspunt, de werkzaamheden moesten er ook voor zorgen dat de woonruimtes aan de huidige isolatie- en milieu­normen voldoen. Niet alleen de trappenhuizen en gangen werden vernieuwd, maar ook alle appartementen werden laag voor laag aangepakt. Ten slotte werd er hard gewerkt aan een groendak.

https://www.youtube.com/watch?v=QMV-zI2Q5a8&feature=emb_logo

Het natuurdak is de kers op de taart

Met een indrukwekkende oppervlakte van 7.600 vierkante meter, brengt het groene dak meerdere voordelen met zich mee. Zo kan het natuurdak veel regenwater opvangen en is het ook een nieuwe woonplek voor insecten en vogels. De oase van rust en groen is dan ook vooral voor de bijen, vlinders en vogels bedoeld. Het dak is niet openbaar toegankelijk.

Ook werkt zo’n groendak isolerend, wat weer gas en elektriciteit bespaart. Hoewel het dak nooit zo effectief zal zijn als een stuk bos, is het zeker stukken beter dan de grijze daken die op de meeste woongebouwen gevonden kunnen worden.

Wil je meer lezen over grijze ruimte die groen gebruikt wordt? Lees dan hier verder.