Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Afgelopen donderdag is de Rijksoverheid gestart met een (nieuwe) klimaat-campagne – ‘Zet ook de knop om’ – om zo aandacht te vragen voor de urgentie om klimaatverandering tegen te gaan. Eerder lanceerde het ook eenzelfde campagne die voornamelijk gefocust was op energiebesparing. Deze tweede campagne gaat echter verder door de urgentie van het tegengaan van klimaatverandering aan het licht te brengen. 

Klimaat-campagne ‘Zet ook de knop om’

Zet jij ook de knop om? 

Maar waarom heet deze campagne ‘zet ook de knop om’?  Nederland is al goed op weg om te verduurzamen. Zo zijn er al vele elektrische auto’s op de weg, verduurzaamt ook de landbouw beetje bij beetje en zijn consumenten zich bewuster van hun aankopen aan het worden. Dit zijn allemaal stappen in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet.

Een ‘einddoel’ bereiken kan ook haast niet, aangezien klimaatverandering tegengaan een onuitputtelijke strijd zal zijn en niet alleen nu, maar ook in de toekomst iedereen vraagt om bewuster te leven. Nederland heeft als doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat betekent dat we als land geen effect hebben op het klimaat. En dat kan alleen als we de handen ineen slaan. 

Een duurzamer leven moet dus de norm worden en niet de uitzondering. ‘Zet de knop ook om’ heeft dus als doel om een duurzamer leven als iets normaals te gaan zien. Dit doen we door anders te gaan kijken en om te gaan met onze spullen, het voedsel dat wij eten en de manier waarop we reizen. De knop omzetten. En dit is iets wat collectief gedaan moet worden. Niet alleen maar door die dappere huishoudens die wel hun best doen om te verduurzamen, terwijl een lokaal bedrijf verderop dat voor lief neemt. 

Klimaat-campagne: praktische tips 

De campagne wilt duidelijk maken waarom het nodig is dat wij actief tegen klimaatverandering werken en wat er al gedaan wordt. Om deze collectieve verandering te bereiken biedt deze klimaatcampagne daarnaast concrete adviezen en praktische tips voor zowel huishoudens als bedrijven. Hier volgen een paar voor huishoudens: 

  • Gooi verpakkingen los weg. Zo is het makkelijker te recyclen
  • Koop kleding die lang meegaat
  • Gebruik seizoensproducten 
  • Kook op maat om voedselverspilling tegen te gaan
  • Reis met de trein of pak de fiets

Tips voor bedrijven en organisaties zien er als volgt uit: 

  • Maak gebruik van diensten in plaats van producten 
  • Repareer apparatuur
  • Stap over op ledverlichting 
  • Promoot deelvervoer 
  • Voer een mobiliteitsbudget in 

Meer lezen over de stappen die de overheid aan het nemen is tegen klimaatverandering?