We houden van de avocado. Op toast, door de salade of als dip. Het groene goedje heeft dan ook veel voordelen. Zo bevat een avocado meer eiwit dan normale fruitsoorten (ja, fruitsoorten) en zijn ze rijk aan gezonde vetten, vezels, mineralen en belangrijke vitamines. Geen wonder dus dat de avocado zo populair is. Het Mexicaanse bedrijf Biofase speelde hierop in en besloot rietjes en bestek te maken van het restproduct: de pit. Het ‘avocado-plastic’ is 100% biologisch afbreekbaar.
Van student tot ontwikkelaar
We schreven al eerder over het feit dat de avocado niet heel duurzaam is. Het geweldige idee om hier iets tegen te doen kwam een aantal jaar geleden van Scott Munguía (25), toen nog student chemische technologie. Hij hield zich bezig met het plasticprobleem en ging op zoek naar een verantwoorde manier om biologisch afbreekbaar plastic te maken.
Na een hoop toetsen en testen waarin ook mango en zaadjes uit een andere Mexicaanse vrucht (mamey sapote) aan bod kwamen, bleek de avocado het geschiktst. Nadat de avocado tot grote winnaar was gekozen, was Munguía anderhalf jaar bezig om het perfecte eindresultaat te verkrijgen.
Inmiddels produceert Biofase zo’n 130 ton ‘avocado-plastic’ per maand
Inmiddels heeft Munguía het bedrijf Biofase opgericht. Biofase telt nu zo’n 14 werknemers en produceert zo’n 130 ton ‘avocado-plastic’ per maand. Hier maakt het bedrijf voornamelijk bestek en rietjes van. De producten zijn extra sterk en geschikt voor warme en koude gerechten. Ze zijn tevens als eerste gemaakt van volledig hernieuwbare en duurzame bronnen. Goed bezig dus!
Het bestek en de rietjes worden na ongeveer 240 dagen in de grond, of aan de zon of regen blootgesteld, biologisch afgebroken. Dit is opvallend versus de 450 jaar die het duurt om een plastic fles af te breken en de 10 tot 1000 (!) jaar die een plastic tas erover doet.
Mexico, avocadoland
En wat is hét land om een avocadoplasticfabriek op te zetten? Mexico natuurlijk. Het land produceert 300.000 pond avocado’s en is verantwoordelijk voor zo’n 50 procent van de wereldwijde export ervan. “Avocadopitten stapelen zich op in Mexico als nergens anders ter wereld en de meeste worden verbrand op stortplaatsen”, legt NowScience uit.
Biofase gebruikt dagelijks 15 ton avocadopitten om de wereldwijde markt voor bioplastic aan te boren, die volgens Bioplastics News in 2021 5,8 miljard dollar waard zal zijn.
Vóór het bestaan van Biofase moesten alle biopolymeerproducten uit andere landen naar Mexico worden geïmporteerd, schrijft het bedrijf op de website. Deze geïmporteerde producten zijn “minstens twee keer zo duur” als die van Biofase.
Door hun gepatenteerde technologie verder te ontwikkelen, exporteert Biofase nu 80 procent van de producten naar de Verenigde Staten, Canada, Costa Rica, Colombia en Perú. Tegelijkertijd helpen ze het plastic afvalprobleem over de hele wereld aan te pakken. Hier heeft het bedrijf dan ook verschillende prijzen voor gewonnen.
Wil je meer lezen over duurzame oplossingen op het gebied van plastic? Lees dan hier verder.