Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het circulaire warenhuis in Amersfoort, genaamd de Retourboulevard, moet haar deuren sluiten. Eind vorig jaar werd de subsidie voor het duurzame initiatief nog verdubbeld naar 520.000 euro. Maar toch kreeg de onderneming de financiën niet rond. In een Instagram bericht laat de Retourboulevard weten de winkel over enige tijd definitief te sluiten.

De Retourboulevard

Het is een droom van elke vintageshopper. Een hele winkel vol met gerecyclede, upcycelde en tweedehands artikelen. Van woonassecoires, meubilair en kleding: de Retourboulevard zat vol met duurzame pareltjes. Het initiatief werd opgestart om invulling te geven aan de ambitie van Amersfoort om zo snel mogelijk een volledig CO2-neutrale en afvalloze stad te zijn. Daarmee werd de Retourboulevard een verzamelplek voor activiteiten gericht op het hergebruik van producten en grondstoffen. Ook lokale duurzame ondernemers werden geholpen om professioneler naar buiten te treden en meer zichtbaarheid te krijgen. Zodat circulair ondernemen alle ruimte krijgt.

Op ruim 2000 vierkante meter kwamen 25 circulaire (Amersfoortse) ondernemers samen. Daarnaast was er ook ruimte voor ateliers en winkels in het pand. Ook de Amersfoortse scholen en sociale werkplaatsen waren aangehaakt. Stuk voor stuk allemaal duurzame ondernemers die bezig waren met circulaire oplossingen en businessmodellen.

Deuren weer dicht

Toch verkeerde de Retourboulevard al enige tijd in slecht weer. De corona-crisis en stijgende inkoop- en energieprijzen: door allerlei externen oorzaken kwam de Retourboulevard na haar opening maar moeizaam op gang. Eind vorig jaar werd de subsidie nog verdubbeld naar 520.000 euro. Maar het mocht niet baten: in een Instagram bericht laat de onderneming weten de deuren nu (definitief) te sluiten. Amper een jaar nadat de winkel werd geopend, namelijk op 21 mei 2022, gaat het duurzame initiatief verloren.

In het Instagram bericht laat de Retourboulevard weten dat zij het belangrijk vinden dat “de geweldige ondernemers” die in de Retourboulevard gevestigd waren, door kunnen gaan. “Ze waren al ondernemers met idealen en dromen voordat ze aansloten bij de Retourboulevard en zullen dat blijven. Wat je voor ons zou kunnen doen is de ondernemers volgen op hun eigen accounts zodat je ook op de hoogte kunt blijven van eventuele nieuwe vestigingen.”

Op 31 juli zal de Retourboulevard haar deuren sluiten. Zij geven als reden dat ze denken te weinig aan marketing hebben gedaan, waardoor te weinig mensen het initiatief kende. Hierdoor maakte het initiatief te weinig omzet en kwamen zij in financiële problemen terecht.

Foto: De Retourboulevard

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Naast Fairphone nu ook duurzame koptelefoon