Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Het grootschalig opruimen van plastic in de Grote Oceaan, dat is het doel van Ocean Cleanup. Onlangs ontwikkelde de organisatie daarvoor een nieuwe, speciale technologie waarbij veegarmen gebruikt worden. Inmiddels is de testfase afgerond. En wat blijkt: de technologie werkt naar toebehoren, dus het grote opruimen kan gaan beginnen!


Negen testrondes

In totaal werden er negen testen uitgevoerd met de twee grote veegarmen in de Grote Oceaan. Daarmee werd 28.659 kilo plastic uit het water gehaald. In een van de tests werd zelfs ruim 9.000 kilo in één keer uit het water gevist. Met dit project erbij, heeft de organisatie van Ocean Cleanup nu al bijna een miljoen kilo afval uit zeeën en rivieren gehaald. Voornamelijk plastic, maar ook organisch afval zoals hout en waterplanten werden verwijderd. 

Nieuwe fase

Nu gaat het bedrijf een nieuwe fase in. Dat komt door de nieuwe veegarmen die dus onlangs werden getest. “Het was niet altijd makkelijk, maar we hebben ons voortdurend op onze missie gefocust”, zegt Boyan Slat, de initiatiefnemer. Het belangrijkste is dat er nu kan worden aangetoond dat de nieuwe technologie werkt.  Het aantal kilo’s verwijderd plastic lijkt misschien nog laag, maar het is slechts het tipje van de ijsberg. Nu kan het echte werk gaan beginnen.


Profielwerkstuk

De Nederlandse Boyan Slat is al vanaf zijn 16e bezig met het verwezenlijken van zijn droom: het opruimen van de plastic soep. Wat begon als een profielwerkstuk voor zijn middelbare school in Delft, liep uit tot een grootschalig project om de oceaan op te ruimen. Na wat tegenslagen binnen Ocean Cleanup lijken ze nu eindelijk een technologie te hebben gevonden die lijkt te werken. 

Wil je meer lezen over klimaat en technologie? Lees dan hier verder.