Zo’n 40 jaar geleden werd de eerste Loetje opgericht in Amsterdam als biljartcafe. Enkele jaren later begon de eigenaar met het serveren van biefstukken en dat werd zo’n succes, dat het biljart uiteindelijk uit de zaak verdween. Ondertussen kun je door heel het land genieten van de ‘lekkerste biefstuk van Nederland’. Voor de vegetariërs onder ons wordt een bezoekje aan het biefstukrestaurant ook weer wat leuker. Loetje presenteert namelijk dé Loetje vegetarische biefstuk, ofwel Bali 0.0, uit de 3D printer.
Restaurant Loetje
Loetje mag dan wel vooral bekend staan om haar biefstukken, het restaurant is in de afgelopen jaren een heus begrip geworden in Nederland. Jaar op jaar komen er nieuwe vestigingen bij. Met als meest recente toevoeging de Loetje in Arnhem per 2021. Wat zo bijzonder is aan dit restaurant, is dat er sinds de biefstuk op het menu kwam, eigenlijk niks is veranderd aan het concept. De meeste mensen bezoeken het restaurant dan ook echt nog voor die ene biefstuk. Uiteraard geserveerd met friet en brood. Hier en daar kwam er wel een moderne toevoeging: als eerst de tonijn burger, later de vega bietenburger en de pokébowls.
Loetje vegetarische biefstuk
En nu volgt er wederom een nieuwe toevoeging aan het menu: een plantaardige biefstuk. En niet zomaar een, maar dé Loetje vegetarische biefstuk, gemaakt met een 3D printer. Sandra van Halderen, CEO Restaurant Company Europe (de horecagroep achter Loetje) ligt toe; “Wij vinden het belangrijk dat gasten bij Loetje kunnen kiezen wat zij willen. En dan is het natuurlijk geweldig dat we nu een enorm goede en smaakvolle plantaardige biefstuk aan de gasten kunnen serveren.” De Loetje vegetarische biefstuk werd ontwikkeld door het merk Redefine Meat.


Zoals we op de website lezen is de Redefine Beef Steak een sappig, plantaardig stuk ‘vlees’ dat barst van de smaken. Net als conventionele biefstuk sist het vegavlees in de pan en lopen er ‘vleessappen’ uit. Het is gekaramelliseerd aan de buitenkant en rosé van binnen. Dat maakt de vegabiefstuk niet te onderscheiden van het echte stukje vlees. Het mengsel van de diverse ingrediënten wordt door een 3D printer verwerkt. Laagje voor laagje worden zo dunne lijnen op elkaar geprint zodat een structuur ontstaat die lijkt op de spieropbouw van vlees. Bij Loetje wordt de plantaardige biefstuk geïntroduceerd als de Bali 0.0. Het vlees zelf is plantaardig, maar door de bereiding met margarine is het product niet geschikt voor vegans.
Loetje duurzaam?
Echt duurzaam is het restaurant Loetje overigens niet. Quote rekende uit dat er 165.000 koeien per jaar nodig zijn om alle bezoekers van Loetje van een stukje ossenhaasbiefstuk te kunnen voorzien. Ook sloot het restaurant een speciale deal met Unilever, waarin uitsluitend zij gebruik kunnen maken van de traditionele Blue Band boter, in plaats van de plantaardige variant die nu overal te verkrijgen is. Het vlees komt ook niet van Nederlandse bodem, maar wordt geïmporteerd uit Zuid-Amerika, volgens het restaurant zelf vanwege de kwaliteit. We weten inmiddels allemaal door het debat rondom het Mecrosur-verdrag dat de Zuid-Amerikaanse standaarden voor vlees een stuk lager liggen dan die in Europa. Loetje benadrukt zelf dat de Europese standaarden voor het bedrijf leidend zijn. Maar met geïmporteerd vlees, weet je dat eigenlijk nooit zeker.
Of de plantaardige biefstuk een greenwashing stunt is? Wie zal het zeggen. Een veganfriendly biefstuk in een biefstuk restaurant is in ieder geval al een hele vooruitgang. Loetje start nu met een uitrol op vijf locaties. Je kan de biefstuk vanaf nu proeven in Amsterdam (Zuidas), Ouderkerk aan de Amstel, Nijmegen, Rotterdam centrum en Eindhoven.
Meer vega nieuws lezen? Lees dan Het Britse Quorn wil van ‘Vega Vrijdag’ de norm maken