Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Warmtepompen worden steeds populairder. Volgens CBS stonden er in totaal eind 2021 1,3 miljoen warmtepompen in Nederland. Dit aantal was goed voor 6 procent van het eindverbruik van hernieuwbare energie. Ook in 2022 is het aantal warmte pompen weer flink gestegen. Waarom zou je kiezen voor een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp?

Iedereen wil zijn of haar woning wel een beetje verduurzamen. Of je nou kiest voor zonnepanelen, goede isolatie of een warmtepomp, ieder zijn goede investeringen die bijdragen aan een duurzaam thuis. Een warmtepomp is een apparaat dat gebruikmaakt van de natuurlijke warmte van de lucht, de grond of het water om je huis mee te verwarmen. Een warmtepomp werkt door middel van een soort ecosysteem waarin vloeibare koelmiddelen de warmte van de omgeving opnemen en deze vervolgens naar de binnenomgeving transporteren. Warmtepompen zijn daarmee een duurzame en energie-efficiënte manier om ruimtes te verwarmen of om warm water in huis mee te produceren. Het grote voordeel is dat ze gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen. Warmtepompen spelen dan ook een belangrijke rol bij het CO2-neutraal maken van woningen.

Een warmtepomp kiezen

Kies je voor een warmtepomp? Dan is de keuze reuze. Er zijn vele verschillende soorten warmtepompen op de markt. Denk aan een lucht-water warmtepompen, grond-water warmtepompen en water-water warmtepompen. Lucht-water warmtepompen maken gebruik van de buitenlucht om ruimtes te verwarmen, terwijl grond-water warmtepompen gebruikmaken van de warmte van de grond om ruimtes te verwarmen. Water-water warmtepompen maken gebruik van het water uit een bron of een meer om ruimtes te verwarmen of om warm tapwater te produceren.

Redenen om te kiezen voor een warmtepomp

  1. Warmtepompen zijn energie-efficiënt: ze maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen en hebben een hoge energie-efficiëntie, wat betekent dat ze minder energie verbruiken dan andere verwarmingstechnologieën.
  2. Warmtepompen zijn duurzaam: ze maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen, wat betekent dat ze een lagere CO2-uitstoot hebben.
  3. Warmtepompen kunnen goedkoper zijn op de lange termijn: hoewel warmtepompen duurder kunnen zijn om te installeren dan andere verwarmingstechnologieën, kunnen ze op de lange termijn goedkoper zijn omdat ze minder energie verbruiken.
  4. Warmtepompen kunnen worden gecombineerd met andere duurzame technologieën: bijvoorbeeld met zonnepanelen om energie op te wekken.
  5. Warmtepompen zijn flexibel: ze kunnen worden gebruikt voor zowel verwarming als koeling en kunnen worden gebruikt voor verschillende soorten gebouwen, zoals woningen, kantoren en bedrijfsgebouwen.

Subsidie krijgen voor de aankoop

Wist je dat je subsidie kunt krijgen voor de aankoop van een warmtepomp. De pomp moet daarvoor wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet de warmtepomp onderdeel zijn van een verwarmingstoestel. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van een aantal factoren zoals het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt meestal tussen de €500 en €2.500.

Wil je meer lezen over duurzaam wonen? Lees dan Duurzaam interieur; handige tips en weetjes