Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nederland heeft in 2022 een duurzaam record gebroken. De hoeveelheid opgewekte hernieuwbare energie steeg met maar liefst 20 procent. Daarnaast daalde het aandeel fossiele brandstoffen met 11 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. De toename was mede te danken aan het hoge aantal nieuwe zonnepanelen bij bewoners en bedrijven en een recordaantal zonuren. Hierdoor kun de hoeveelheid opgewekte zonne-energie verdubbelen in vergelijking met het jaar ervoor.

Hernieuwbare energie

In totaal was in 2022 40 procent van de geproduceerde elektriciteit hernieuwbaar, aldus het CBS. Hernieuwbare energie houdt in dat de energie is opgewekt door de zon, wind, biomassa en waterkracht. In 2022 stond dit gelijk aan 47 miljard kilowattuur aan energie. Het aandeel fossiele brandstoffen daalde met 11 procent. De totale hoeveelheid hernieuwbare energie die kon worden opgewekt, is sterk afhankelijk van het weer. Zo daalde het aandeel hernieuwbare energie in Duitsland in 2021, omdat er minder zon- en winduren waren. Terwijl Nederland een recordaantal zonuren zag afgelopen jaar.

Meer zonnepanelen in 2022

Het succes van de toename van hernieuwbare energie in Nederland kan niet alleen worden toegeschreven aan de gunstige weersomstandigheden, maar ook aan de stijgende populariteit van windmolens en zonnepanelen. In 2021 waren er al ongeveer 48 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd in het land. Het afgelopen jaar zijn er nog eens 10 miljoen panelen bijgekomen, volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In totaal wekt nu één op de vier huishoudens eigen zonnestroom op. Hiermee heeft Nederland naar verhouding de meeste zonnepanelen van Europa.

Ook is er meer geïnvesteerd in windenergie, wat resulteerde in een stijging van het aandeel windenergie met 17 procent. Alleen het aandeel biomassa is gedaald ten opzichte van 2021, van ongeveer 10 procent tot ongeveer 9 procent. De algemene stijging in hernieuwbare energie is mede dankzij de hoge gasprijzen en de oorlog in Oekraïne.

De energie transitie

Deze cijfers laten zien dat Nederland op de goede weg is richting de energietransitie. Het gebruik van fossiele brandstoffen blijft dalen en de opwekking van hernieuwbare energie blijft toenemen. Het is echter belangrijk om deze trend voort te zetten en verder te versnellen om de gestelde klimaatdoelen te halen.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan In een handomdraai klimaatimpact berekenen met FoodFootprint