Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

In Noorwegen was afgelopen jaar 54% van alle verkochte auto’s volledig elektrisch. Hiermee wordt Noorwegen het eerste land ter wereld waar de markt van elektrische auto’s groter is dan brandstofmodellen en hybride voertuigen samen. 

Een wereldwijd record

In 2020 werden er in Noorwegen voor het eerst meer elektrische auto’s verkocht dan brandstofmodellen. Dat werd begin januari bekend gemaakt. Het marktaandeel van Batterij-elektrische voertuigen (BEV’s) maakten in 2020 54,3% uit van alle nieuwe auto’s die werden verkocht. Een wereldwijd record. Vooral dieselauto’s liggen in het Scandinavische land onder vuur. Waar diesels op hun hoogtepunt in 2011 nog een aandeel van 75,7% in de Noorse verkoop hadden, is dat nu nog maar 8,6%.

In 2025 helemaal elektrisch

De Noorse overheid stimuleert elektrisch rijden al een aantal jaar. Zo kunnen bestuurders van een elektrisch voertuig gebruikmaken van busbanen en betalen ze minder bij tolpoortjes of voor overtochten per veerboot. Het doel is om het eerste land te worden dat de verkoop van benzine- en dieselauto’s tegen 2025 helemaal heeft beëindigt. “We zijn zeker op schema om deze doelstelling voor 2025 te halen”, zei Øyvind Thorsen, de CEO van OFV.

Volkswagen’s Audi het meest populair 

Het Volkswagen’s Audi-merk stond in 2020 bovenaan de ranglijst als meest verkochte nieuwe personenauto. Daarmee stoot het merk Tesla’s Model 3, de winnaar van 2019, van de troon. Deze werd in 2020 naar de tweede plaats gedegradeerd. Het Duitse merk verwacht dat in 2021 maar liefst 90% van de verkoop in Noorwegen elektrisch zal zijn.

Aantal elektrische auto’s verdubbeld

Ook in Nederland zien we een positieve stijging als het op elektrisch rijden aankomt. Het totale aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen steeg naar bijna 145.000, een verdubbeling ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB.

Wil je meer lezen over elektrisch rijden? Lees dan hier verder.