Een groep Chinese en Amerikaanse onderzoekers heeft een mooie vooruitgang geboekt op het gebied van transparante zonnecellen. Het nieuwste ontwerp van de onderzoeksgroep kan tot 10,8 procent van het zonlicht omzetten in energie. Het onderzoek op het gebied van doorzichtige zonnecellen ontwikkelt zich gestaag, wat leidt tot nieuwe duurzame mogelijkheden voor de toekomst.
Compromis tussen transparantie en conversie
Het ontwerp van de verbeterde zonnecel werd begin deze maand uitgebracht. Volgens de wetenschappers achter het idee heeft de zonnecel een transparantie van ongeveer 50 procent. Dat lijkt weinig, maar is een behoorlijke prestatie.
“Het nieuwe materiaal dat we hebben ontwikkeld en de structuur van het apparaat dat we hebben gebouwd, moest meerdere afwegingen maken om tegelijkertijd een goede zonlichtabsorptie, hoge spanning, hoge stroomsterkte, lage weerstand en kleurneutrale transparantie te bieden.” zegt Yongxi Li, een assistent-onderzoeker in elektrotechniek en informatica tegen Futurity.
De balans tussen transparantie en energieconversie is een belangrijke afweging als je de zonnecellen in ramen wilt verwerken. Ze moeten natuurlijk genoeg licht doorlaten, maar moeten tegelijkertijd ook hun functie als zonnecel vervullen. Hoe hoger de energieconversie, hoe lager de transparantie. Een zonnecel met een transparantie van 40-50% is vergelijkbaar met een zonnebril. Zo kun je er nog wel goed doorheen kijken, maar wordt er ook wat licht opgenomen.
Transparante zonnecellen duurzamer op meerdere vlakken
De nieuwe transparante zonnecellen zijn niet alleen effectiever, ze kunnen volgens het team ook groener worden geproduceerd dan huidige alternatieven. De komende jaren zal het team de zonnecellen nog duurzamer proberen te maken. Het doel is om ze een levensduur van minimaal 10 jaar te geven.
Daarnaast kijken de onderzoekers naar mogelijkheden op het gebied van installaties in al bestaande ramen. Op die manier kunnen we bestaande gebouwen verduurzamen. Ook willen ze de efficiëntie van de zonnecel nog verder verbeteren.
Wil je meer lezen over zonne-energie? Lees dan hier verder.