Vorige week, donderdag 19 mei vond de zenuwslopende finale van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2022 plaats. Na meerdere selectierondes en een intensieve pitches, werden dan eindelijk de prijzen uitgereikt. Wie wonnen er? En wat houden deze veelbelovende innovaties in? Dat lees je hier.
In de categorie: voedseltransitie
NoPalm Ingredients bemachtigde de prijs in de categorie voedseltransitie. Want hoe gaan we opweg naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem? NoPalm Ingredients produceert duurzame microbiële oliën ter vervanging van het gebruik van palm- en andere tropische oliën in voeding. Dat doen zij door het fermenteren van reststromen op een duurzame, circulaire, milieuvriendelijke manier. Het bedrijf werd opgestart in 2021. Met de 20.000 euro die werd uitgereikt aan de finalisten in de vier categorieën, kunnen zij nu hun innovatie verder ontwikkelen.
In de categorie: vitale gemeenschappen & zorg
Hoe zorgen we nu én in de toekomst voor goede, toegankelijke en betaalbare zorg? De start-up Psylaris beantwoorde deze vraag en ging er daarom vandoor met de prijs in de categorie vitale gemeenschappen & zorg. Deze innovatie wordt omschreven als de meest complete virtual reality oplossing voor de GGZ. Met deze innovatie kunnen GGZ-cliënten hun traject thuis voorzetten, intensiveren en vaak ook verkorten.
In de categorie: circulair ondernemen
In de toekomst, moet waardeketens en kringlopen van grondstoffen en nutriënten gesloten worden. Maar hoe? Studententeam Core van de TU Eindhoven ontwikkelden een manier om batterijen veilig te recyclen, veiliger én groener. Zo kunnen batterijen met deze innovatie bijvoorbeeld gerecycled worden zonder risico op brand. Dat werkt middels een volledig functionerende versnipperaar die batterijen in zout water versnippert.
In de categorie: energietransitie
De laatste categorie ging op zoek naar concepten om energie te besparen, op te slaan, én naar manieren om de energievoorziening decentraal te organiseren. HoCoSto ging er met de prijs vandoor. Zij introduceerde een innovatie die de opslag van van duurzame energie uit zonnecollectoren, wind of restwarmte mogelijk maakt voor gebruik op een later moment.
Wil jij meer informatie over de laatste technologische ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid? Lees dan De belofte van 3D-printen: hype of duurzame techniek?