Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Begin dit jaar startte ProVeg een petitie tegen de Europese zuivel-lobby. Ze roepen de Europese Commissie en EU-lidstaten op amendement 171 te verwerpen en zo de plantaardige zuivelcensuur in de zuivelindustrie te stoppen. Inmiddels wordt de petitie door grote toonaangevende NGO’s en organisaties uit de voedingsindustrie zoals, Oatly, Upfield, Willicroft, De Nieuwe Melkboer en Yoghurt Barn, gesteund. Ook Greta Thunberg spreekt zich nu uit over de kwestie.

Wat is er aan de hand met de Europese zuivelindustrie?

In de EU zijn ‘zuiveltermen’ zoals melk, kaas, boter, yoghurt en zelfs slagroom wettelijk beschermde termen. Dat betekent dat iets geen kaas mag heten, als er niet daadwerkelijk iets van zuivel in het product zit. Best logisch, maar nu wil de Europese Unie er nog een schepje bovenop doen. Met een nieuw wetsvoorstel worden ook zuivel-samenstellingen, zoals ‘vegan-kaas’, ‘kaas-smaak’ of ‘melk-vervanger’ verboden. Ook de term ‘romig’ zou niet meer mogen worden gebruikt voor producten zonder zuivel.

Fresh dairy products on white background

Oneerlijke concurrentie 

Proveg vreest dat de EU steeds verder gaat, en dat termen zoals ‘zuivel-vrij’, of ‘zuivel-alternatief’ binnenkort ook aan de lijst worden toegevoegd. Ook ondernemers uit de alternatieven-zuivelindustrie baart dit grote zorgen.  Dit soort beperkingen zullen het moeilijker maken voor consumenten om plantaardig voedsel te kiezen. De beperkingen bedreigt ook consumenten hun recht op informatie en hun recht op eerlijke concurrentie van bedrijven. Bovendien is het voor merk erg moeilijk om hun producten op deze manier op de markt te brengen. 

Europese duurzaamheidsplannen

Volgens ProVeg en Greta Thunberg staat het wetsvoorstel van de EU haaks op de Europese duurzaamheidsplannen, die bijvoorbeeld zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord en de SDGs. Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland: “Het Europees Parlement spreekt zichzelf tegen. Wanneer ze de kans hebben om echt in te zetten op duurzame innovatie, remmen ze die juist. Door het al bestaande verbod op plantaardige zuivelnamen moeten start-ups en producenten van plantaardige alternatieven voor zuivel zich al in lastige bochten wringen.”

Door het doortrekken van het verbod, wordt het een onmogelijk taboe-spel voor de zuivelindustrie. Want hoe omschrijf je een plantaardige kaas, zonder dat je termen als ‘alternatief voor kaas’, ‘romig’ of ‘smaakt als mozzarella’ mag noemen, of zelfs maar een afbeelding van je eigen product op de verpakking mag plaatsen als het te veel op een zuivelproduct lijkt? De EU maakt het volgens ProVeg alleen maar lastiger voor zowel de consument als de voedingsindustrie. 

Je kan de petitie hier vinden en ondertekenen.

Wil je meer lezen over duurzaamheid in de zuivelindustrie? Lees dan hier verder.