Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Volgens cijfers van het RIVM ging in 2022 44 procent van de mensen die op minder dan 7,5 kilometer van hun werk woont, met de auto daarnaar toe. Zonde, want het is beter voor de gezondheid én het klimaat als we wat minder vaak met de auto reizen en lekker de fiets of het openbaarvervoer naar werk pakken. Om duurzamer woon-werk verkeer te stimuleren, bedacht de Gemeente Amstelveen een mooie oplossing. Aankomende weken mogen inwoners van Amstelveen gratis een e-bike uitproberen om naar hun werk te reizen. Lees hier meer over de actie.

Gratis e-bike uittesten

Inwoners van Amstelveen hebben de kans om voor een periode van twee weken gratis een e-bike of e-bakfiets te lenen voor hun woon-werkverkeer. Dit heeft de Gemeente ingevoerd om zo duurzamer reisgedrag te stimuleren. Fietsen is gezond én milieuvriendelijk. Even ter vergelijking: een elektrische fiets stoot enkel 3 gram CO2 per reizigerskilometer uit. Voor een bezine auto ligt dit op ruim 131 gram. Een dieselauto stoot zelfs 149 gram per kilometer uit, blijkt uit cijfers van MilieuCentraal. Een aanzienlijk groot verschil dus. Toch leggen Nederlanders nog steeds de meeste kilometers af met de auto (68 procent). Ook voor korte afstanden (minder dan 7,5 km) pakt bijna de helft van alle Nederlanders de auto. Pas op ruime afstand volgt de trein (12 procent) en als allerlaatste de fiets (8 procent).

De actie in Amstelveen

Om deze redenen begon de Gemeente Amstelveen met deze ludieke actie. Herbert Raat, wethouder Verkeer van de VVD in Amstelveen, legt uit dat het doel van de probeeractie is om werkenden te stimuleren om voor korte afstanden de auto te laten staan en de fiets te gebruiken. Het gebruik van de elektrische fiets kan zelfs sneller zijn dan de auto of het openbaar vervoer, oppert hij. Bovendien draagt dit bij aan de bereikbaarheid en verkeersveiligheid van Amstelveen. Ook bevordert het de gezondheid van de Amstelveense inwoners door meer beweging, een win-win situatie dus!

Direct vol gereserveerd

Van mei tot en met oktober 2023 zal de gemeente beschikken over acht e-bikes en twee e-bakfietsen, die kunnen worden uitgeleend via drie fietsenwinkels, twee kinderdagverblijven en een wijkcentrum, verspreid over de hele gemeente. De fietsen die worden uitgeleend bieden trapondersteuning tot een maximale snelheid van 25 km/uur. Momenteel hebben al 112 inwoners een fiets gereserveerd om deze voor een periode van twee weken uit te proberen. Daarmee bleek de actie direct een groot succes: want alle e-fietsen en bakfietsen waren binnen twee dagen voor de volledige periode gereserveerd. Het succes van de actie toont aan dat veel mensen bereid zijn om een e-bike uit te proberen als alternatief voor de auto. De gemeente kijkt nu naar manieren om de probeeractie uit te breiden.

Foto: Maus Fietsen

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Nederland bereikt klimaatdoelstelling voor windenergie