Yoshihide Suga, de premier van Japan sinds september 2020, heeft aangegeven dat het land naar klimaatneutraliteit zal toewerken. Als het land met een van de grootste economieën ter wereld, zou het behalen van dit doel een grote impact op het milieu hebben. In een speech gaf de premier aan dat Japan klimaatneutraal wil zijn in 2050.
Japan zal in 2050 klimaatneutraal zijn
Door het doel te stellen om in 2050 klimaatneutraal te worden, sluit Japan zich aan bij de Europese Unie en tientallen andere landen die deze belofte eerder al maakten. Eerder had het land aangegeven dat ze hun uitstoot met 80 procent zouden verminderen tegen 2050. Klimaatneutraliteit zou dan “zo snel mogelijk” behaald worden tussen 2050 en 2100. Hier volgde een hoop kritiek op, wat mogelijk de Japanse premier heeft aangespoord tot het stellen van het nieuwe doel.
Steeds meer klimaatneutrale doelen
Niet alleen Japan, maar ook China begint meer aandacht te krijgen voor het belang van klimaat en milieu. Een aantal weken voor de conferentie van Suga, liet de Chinese president Xi Jinping al weten dat het land klimaatneutraal zou worden.
China is daarin wel een stuk voorzichtiger: voor nu staat het jaar 2060 op de planning. Toch is dit wel degelijk vooruitgang voor het meest vervuilende land op aarde. Nooit eerder heeft China een specifiek jaartal genoemd in de context van klimaatoplossingen.
Ook de Verenigde Staten zullen weer maatregelen treffen om in 2050 klimaatneutraliteit te behalen, nu Biden verkozen is als president. Dit staat haaks op de eerdere keuze van Trump om uit het klimaatakkoord te stappen.
Strijd tussen China en Japan
Takeshi Kuramochi, een klimaatbeleidsonderzoeker bij het NewClimate Institute in Duitsland, denkt dat de klimaatdoelstellingen te maken zouden kunnen hebben met een soort strijd tussen China en Japan.
“Premier Suga vond het waarschijnlijk ook belangrijk om het leiderschap over deze kwestie niet aan China af te staan”, vertelde Kuramochi aan The New York Times. “Als ontwikkelde natie zou het enigszins gênant zijn voor Japan om later een netto-nulemissie-tijdlijn te hebben dan China.”
Wil je meer lezen over initiatieven die de klimaatdoelstellingen dichterbij proberen te brengen? Lees dan hier verder.