Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een samenwerking die bijna te mooi is om waar te zijn. De internationale organisatie The Ocean Cleanup en automerk Kia hebben de handen ineen geslagen om samen hun steentje bij te dragen aan het doel om onze oceanen plasticvrij te maken. Onlangs is er een recordaantal van 55 ton plastic uit de Stille Oceaan verzameld door partner The Ocean Cleanup. Kia is nu van plan om gerecycled plastic te gebruiken in zijn nieuwe EV-modellen. In april 2022 werd deze partnership al gesloten en deze vangst markeert de volgende fase in hun zevenjarig mondiaal partnerschap. 

The Ocean Cleanup zorgt voor plasticvrije oceanen 

The Ocean Cleanup is een internationaal non-profitorganisatie die geavanceerde technologieën ontwikkelt om plastic uit de oceanen te halen. Hun doel is om voor 2040 90% van de oceanen schoon te maken van plastic. Deze plasticvrije oceanen willen zij bereiken op 2 manieren.

Eén daarvan is om te voorkomen dat plastic de oceaan in komt op de eerste plek. Dit doen ze door bijvoorbeeld plastic in rivieren te onderscheppen. Ze houden ruim 1000 rivieren over de hele wereld in de gaten, waarmee ze zo’n 80% van het plastic dat via rivieren de oceanen bereikt, tegenhouden. 

Daarnaast ruimen ze ook het plastic op dat zich al in de oceanen bevindt. Dit doen zij vooral in de Grote Pacifische Oceaan, waar ruim 100,000,000 kilogram aan plastic verzameld ligt, ongeveer 3 keer de grootte van Frankrijk. Hiervoor ontwikkelt The Plastic Ocean Cleanup grootschalige systemen om het plastic efficiënt te verzamelen en periodiek te verwijderen. De stichting heeft haar hoofdkantoor in Rotterdam, Nederland. In 2023 opende het haar eerste vestiging in Kuala Lumpur, Maleisië. 

Op weg naar plasticvrije oceanen: recordvangst 

De recordvangst is afkomstig uit de Great Pacific Garbage Patch. Het werd aan land gebracht in Victoria, Vancouver Island, Canada. Het plastic werd uit de oceaan verwijderd met behulp van de system 002-extractie technologie van de organisatie. Met deze vangst kondigde The Ocean Cleanup ook direct de introductie van het nieuwe 003-systeem aan. 

Dit nieuwe systeem is bijna drie keer zo groot en kan door het jaar heen grotere hoeveelheden aan plastic opvangen tegen lagere kosten per verwijderde kilogram. Dit belooft een nieuwe fase in hun doel om in 2040 het grootste deel van dit drijvende plastic te hebben verwijderd. 

Partnership met Kia

Kia is al goed onderweg om hun voertuigen duurzamer te produceren. Zo zijn er al meer dan 30 duurzame oplossingen geïmplementeerd in verschillende productgebieden. Denk aan bekleding en tapijten op basis van gerecycled PET. In de nieuwe EV9- modellen worden bijvoorbeeld geupcycled plastic, zoals visnetten uit de oceaan, verwerkt in de vloerbekleding. 

Senior Vice President en hoofd van de Global Brand & CX Division bij Kia Corporations zegt dat “initiatieven zoals deze sluiten perfect aan bij onze transitie naar een aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen, waarmee we de behoeften van onze klanten en de bescherming van ons milieu omarmen”. 

Nog meer lezen over The Ocean Cleanup? Lees dan hier verder!