Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Er waren genoeg succesverhalen op het gebied van duurzaamheid in 2019. Een van die succesverhalen is de nieuwe betaalmethode van de metro in Rome. Mensen staan namelijk sinds vorig jaar met lege plastic flessen in de rij bij metrostations in Rome om te kunnen recyclen. De burgemeester van Rome heeft het initiatief bedacht om het recyclen van lege plastic flessen te belonen met metrokaartjes om het afvalprobleem tegen te gaan in de oude stad.   

Het zwervende afval door de historische straten van Rome levert al decennia lang problemen op. In vergelijking met andere steden in Italië, is het in Rome nog niet gelukt om een efficiënt afval ophaal service te ontwikkelen. Het afvalprobleem kwam onder andere als gevolg van de hoge consumptie van flessen water onder het Italiaanse volk die jaarlijks zo’n 188 liter per persoon verbruiken, wat meer is dan elke andere stad in Europa. Dit creëerde een groot probleem betreffend het recyclen van plastic flessen in het hele land en met name de grotere steden. Burgemeester Virginia Raggi legde een plan voor om het afvalprobleem te verminderen in Rome. Het initiatief biedt reizigers aan om in ruil voor lege plastic flessen, krediet te sparen dat ingewisseld kan worden voor digitale kaartjes voor het openbaar vervoer.

Betalen met Plastic

In het metrostation van San Giovanni in Rome stonden reizigers in de rij met tassen vol lege plastic flessen. Het idee is hoe meer je recycled hoe meer krediet je spaart naar kaartjes voor het openbaar vervoer. Met gebruik van de MyCicero app krijgen reizigers een persoonlijke barcode voor de recycling machines. Met inwisseling van een plastic fles en het scannen van de barcode kan je krediet sparen. Rome is de een van de eerste grote steden in Europa om zo’n recycling programma aan te bieden, maar in landen zoals Beijing en de Indonesische stad Surabaya zijn dit soort initiatieven al met succes in werk gezet.  

Rome’s plastic toekomst

Alhoewel het een goed begin is om het recyclen van lege plastic flessen te belonen, is natuurlijk het ideale doel om het eenmalig gebruik van plastic flessen te verminderen en over te stappen op herbruikbare flessen. Naast het recyclen van de plastic flessen stelt de burgemeester het doel op om compleet af te stappen van het eenmalig gebruik van plastic. De burgemeester wil deze lijn de komende periode doorzetten daarmee het afvalprobleem volledig verhelpen. 

Als je je in de buurt van Rome bevindt en je nieuwsgierig bent naar dit project plus een paar gratis metro ritjes, dan kan je de recycling machines vinden bij stations: Piramide, San Giovanni, en Cipro. Vooralsnog is het initiatief bezig met een 12-maanden proeffase waarna het vooruitgang zal worden geëvalueerd. Desalniettemin is het een mooie gelegenheid om een steentje bij te dragen met het opruimen van de oude straten in Rome.