Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië en Los Angeles (UCLA) hebben een nieuwe ontdekking gedaan: zij ondervonden dat planten sneller groeien onder een dak gemaakt van speciale lichtdoorlatende zonnecellen dan in een traditionele kas van glas. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek dat recent gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Sustainability.

Nieuwe zonnecel ontwikkeld

Wetenschappers van de Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA), hebben een nieuwe zonnecel geproduceerd van organisch materiaal voor het dak van een plantenkas. Zij gebruikten hiervoor een soort een antioxidant (bekend als L-glutathion) die werd gebruikt als tussenlaag in een organische PV-cel. Om de zonnecellen te beschermen en hun levensduur te verlengen, voegden ze er glutathion aan toe. Zo creëerde de onderzoekers een nieuwe plantenkas met lichtdoorlatende zonnecellen.

Het onderzoek wijst uit dat er hierdoor minder infrarood- en ultraviolet licht op de planten terecht kwam, wat een positief effect had op hun groei. Ultraviolette stralen kunnen de groei van planten namelijk remmen en infraroodlicht kan ervoor zorgen dat kassen oververhit raken, waardoor planten meer water nodig hebben. De nieuwe cel heeft volgens het onderzoeksrapport een rendement van 13,5 procent en een gemiddelde zichtbare transmissie van 21,5 procent. Volgens de onderzoekers is de cel daarmee uitermate geschikt voor toepassingen in zonnekassen, omdat planten zo sneller zouden kunnen groeien.

Uitslagen van de testen

In de kas teelden de onderzoekers onder andere tarwe, mungbonen en broccoli om de nieuwe zonnecel te testen. Hoofdonderzoeker Yepin Zhao meldt dat de experimenten meerdere keren zijn herhaald, en dat steeds dezelfde resultaten werden behaald. “We hebben ontdekt dat planten niet zoveel zonlicht nodig hebben om te groeien als we oorspronkelijk dachten. Te veel blootstelling aan de zon kan zelfs meer kwaad dan goed doen.” Het onderzoeksteam heeft naar aanleiding van het onderzoek een startup opgericht om de productie van de organische zonnecellen te stimuleren, zodat de milieuvriendelijke kassen daadwerkelijk op de markt kunnen verschijnen.

Stand van zaken tuinbouw Nederland

In Nederland wil de tuinbouwsector uiterlijk in 2040 klimaatneutraal werken. Momenteel gebeurt dat nog niet. De kassen in Nederland moeten flink verwarmd worden in de winter. Dat gebeurt meestal nog met aardgas wat zorgt voor veel CO2-emissie. Om de doelen te halen, zullen de glastuinbouwers moeten overstappen op duurzamere alternatieven voor warmte en elektriciteit. Wellicht van de nieuwe duurzame kas van UCLA wel een goede oplossing voor hen bieden.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Kweekvlees, een duurzaam alternatief voor hardnekkige vleeseters