Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Als vegetariër is het soms een hele zoektocht naar goede plantaardige alternatieven voor traditionele dierlijke producten. Hoewel er steeds meer alternatieven op de markt zijn voor vlees, lieten vis-vervangers lang op zich wachten. Sinds vrij recent bieden de merken Vivera en Vegan Zeastar een paar alternatieven voor vis. Zo introduceerde Vivera haar plantaardige zalm op de markt in 2022 en is Vegan Zeastar ook nog maar sinds vrij recent te vinden in de Jumbo.

In dit artikel nemen wij beide producten onder de loep, om te beoordelen of ze werkelijk een goed alternatief bieden voor vegetariërs die op zoek zijn naar een smakelijk zalmalternatief.

Vivera Zalmfilet review

Vivera biedt sinds begin 2022 een vegan zalmproduct aan dat gemaakt is op basis van plantaardige eiwitten. Dat bleek goed te bevallen, want Vivera sleepte er direct een prijs mee binnen. Eind 2022 won de Vivera zalm de Wheel of Retail voor de beste productintroductie van 2022 in de categorie Vleesvervangers. Maar hoe smaakt dit stukje vegan zalm nou echt? Het EcoToday panel testte het!

Al direct bij het openen van dit product, valt de roze kleur op die wel heel erg vergelijkbaar is met echte zalm. Ook de stevige textuur doet denken aan de vlezige structuur van een echte zalmfilet. Bij het bereiden van de Vivera Vegan Zalm komt een doordringende geur vrij. Waar dit precies naar ruikt, konden we niet helemaal plaatsen. Wij hebben 1 zalmfilet in de pan gebraden, en de andere in de airfryer.

Door de zalm te bakken in een olie, voeg je iets meer smaak toe aan het product, wat de zalmbeleving versterkt. Hoewel de textuur van de Vivera Vegan Zalm iets steviger zou kunnen zijn (hij valt makkelijk uit elkaar) is dit over het algemeen een geslaagd alternatief voor zalm.

Vegan Zeastar Zalm

Nu door naar de Vegan Zeastar zalm. Vegan Zeastar biedt ook een vegan zalmproduct aan dat volledig op basis van plantaardige ingrediënten is gemaakt. Dan geen zalmfilet, maar een product dat lijkt op een gerookte zalm. Door de levendige oranje kleur van dit product valt dit alternatief op eerste oog bijna niet te onderscheiden van een die verse zalm.

Wat betreft textuur is presenteert de Vegan Zeastar ook zeer indrukwekkend. Het heeft een delicate, schilferige textuur, wat bijna precies zo smaakt als de authentieke smaak die het conventionele product biedt. Als het gaat om het nabootsen van de textuur en de smaak van zalm, presteert Vegan Zeastar dus werkelijk uitstekend.

De Vegan Zeastar is beschikbaar bij Jumbo.

Zijn er al goede zalmalternatieven op de markt?

Nu terug naar de ham-vraag: zijn er al goede zalmalternatieven op de markt. Beide Vivera en Vegan Zeastar bieden goede vegan zalmalternatieven voor vegetariërs die op zoek zijn naar een smaakvol alternatief voor traditionele zalm. Terwijl Vivera Vegan Zalm overtuigt met een bijna authentieke zalmfilet met lichtroze kleur, visachtige textuur en de aangename zoute ondertoon, imponeert Vegan Zeastar Vegan Zalm met zijn gerookte zalm alternatief in levendige oranje kleur en met delicate, schilferige textuur en de authentieke zalmachtige smaak. Ongeacht welke optie je kiest, bieden beide merken voortreffelijke alternatieven voor zalm, waardoor vegetariërs kunnen genieten van de heerlijke smaak zonder dierenleed.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Ocean Cleanup haalt 200.000 kilo plastic uit Grote Oceaan