Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De elektrische luchttaxi van het bedrijf Joby Aviation heeft op 28 juli zijn eerste succesvolle testvlucht gemaakt. De luchttaxi vloog 250 kilometer (onbemand) over Californië.  Daarmee is de luchttaxi van Joby Aviation de eerste in zijn soort. Volgens Joby Aviation moet het per 2024 mogelijk zijn voor passagiers om van A naar B te worden vervoerd in de “Joby”. Een klimaatneutrale vliegvakantie dus!

Is het een vliegtuig?

De luchttaxi was tot op heden nog een vrij onbekend concept. Want nee, de Joby is geen vliegtuig. Hoewel de luchttaxi van Joby Aviation wel veel weg lijkt te hebben van een vliegtuig, stijgt en landt het voertuig zoals een helikopter, dus verticaal. Volgens de makers van de “Joby” is het daarom geen van beide. Daarom draagt het voertuig de naam ‘luchttaxi’. Vorige week vond de langste testvlucht ooit plaats met zo’n soort elektrisch vlieg-voertuig. De rit was 250 kilometer lang en duurde in totaal 1 uur en 17 minuten. Daarin heeft de Joby 11 rondjes gevlogen over een bepaald gebied in Californië.

Elektrisch vliegen

De luchtvaart staat al enkele tijd onder hoge spanning met betrekking tot de klimaatplannen. Net als alle andere sectoren moet ook de luchtvaart haar CO2 uitstoot per 2030 halveren. Een pittige opgave, want alternatieve vlieg methode staan nog maar in de kinderschoenen.

Joby Aviation noemt de succesvolle testvlucht van de Joby dan ook een grote doorbraak. Zij gebruikte voor het prototype lithium-ion batterijen. “We hebben iets bereikt waarvan velen dachten dat het onmogelijk was met de huidige batterijtechnologie”, zegt CEO Joe Ben Bevirt in het persbericht.

In 2024 op reis met de luchttaxi

Na de succesvolle testvlucht meldt Joby Aviation nu dat ze verwachten in 2024 al de eerste passagiers in de Joby te vervoeren. Ze hopen daarmee de concurrentiestrijd aan te gaan met reguliere vliegmaatschappijen. Voor mensen die graag op een duurzamere manier vervoerd willen worden biedt de Joby namelijk een uitkomst. Doordat de luchttaxi elektrisch aangevoerd wordt is de CO2-afdruk aanzienlijk lager. Bovendien maken de luchttaxi’s ook een stuk minder geluid en hebben ze ook een schonere productieketen. Joby Aviation hoopt vluchten met de luchttaxi voor een lagere prijs aan te kunnen bieden.

Wil je meer lezen over innovatie in de luchtvaart? Lees dan hier verder.