Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Om het besparen van energie verder te stimuleren heeft het kabinet de energiebesparingsplicht voor bedrijven en instellingen aan per 1 juli 2023 aangescherpt. Bedrijven en instellingen moeten uiterlijk op 1 december 2023 via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)rapporteren over de getroffen maatregelen.

De energiebesparingsplicht

Heb jij een eigen organisatie of onderneming? Zoals bijvoorbeeld een winkel of een eigen kantoor? In dat geval krijg je te maken met de energiebesparingsplicht voor de activiteiten binnen jouw organisatie. De energiebesparingsplicht is een maatregel die bedrijven en instellingen verplicht om binnen vijf jaar energiebesparende stappen te nemen. Nederland moet namelijk volgens het Klimaatakkoord in 2030 al 55 procent minder CO2 uitstoten gerealiseerd hebben ten opzichte van 1990. Ondernemers krijgen daarom met steeds meer maatregelen te maken. De energiebesparingsplicht is daar een van.

Deze stappen die je kunt maken binnen de energiebesparingsplicht kunnen variëren van efficiëntere apparatuur tot het verminderen van CO2-uitstoot. Denk bijvoorbeeld aan het overstappen groene energiebronnen door bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren. Deze verplichting heeft tot doel kosten te verlagen, afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en bij te dragen aan milieubescherming.

Als het gaat om het gebouw zelf, ligt die verantwoordelijkheid bij de eigenaar van het pand. De energiebesparingsplicht geldt voor locaties met een jaarlijks energiegebruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas, aldus Rijksoverheid. Let wel: dit is ongeveer zoveel als het jaarverbruik van 16,5 huishoudens. Het is dus onwaarschijnlijk dat kleine ondernemingen of zzp’ers hier mee te maken krijgen. Controleer je energieverbruik bij je energieleverancier.

Recente aanpassingen

Per 1 juli 2023 is de energiebesparingsplicht aangescherpt. Zo werd de doelgroep uitgebreid, waardoor ook bedrijven en instellingen die onder het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) nu onder de maatregelen vallen. Daarnaast zal nu ook de glastuinbouw net zoals bedrijven die een omgevingsvergunning milieu nodig hebben, zoals afvalverwerkingsbedrijven en bedrijven in de zware industrie, met de energiebesparingsplicht te maken krijgen.

Voor grotere energieverbruikers in specifieke sectoren, met een jaarlijks gebruik vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 gas (of equivalent), geldt een onderzoeksplicht. Deze bedrijfslocaties moeten een grondig onderzoek uitvoeren naar alle kosteneffectieve maatregelen en een uitvoeringsplan opstellen voor maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. De terugverdientijd wordt vastgesteld volgens een specifieke methode. Om duidelijkheid te krijgen over hun verplichtingen kunnen bedrijfslocaties gebruikmaken van het beschikbare stappenplan.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Voormalig profvoetballers Luuk en Siem de Jong hebben duurzaam kledingmerk