Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De uitstoot van het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, is ten opzichte van 2015 met 40% gedaald. Daarmee behaalt ABP haar eerste klimaatdoelstelling. Zo blijkt uit de gepresenteerde jaarcijfers van de organisatie.

De klimaatdoelen voor 2024

Het eerste klimaatdoel van ABP was om 40 procent minder uit te stoten voor 2024. Nu blijkt uit de jaarcijfers dat dit doel al in 2020 gehaald is. Wel meldt een woordvoerder van het bedrijf dat de tijdelijke CO2-dip van de coronacrisis mogelijk een rol kan spelen in de CO2-afname van het fonds. Bovendien hebben de meeste bedrijven waar ABP in investeert zelf ook een klimaatbeleid, hierdoor kan de klimaatafdruk van de investeringen ook sneller afnemen. ABP zegt dat ook aan te moedigen, als onderdeel van het eigen klimaatbeleid.

Fossiele investeringen nemen toe

Ondanks dit goede nieuws blijkt uit de jaarcijfers ook dat het pensioenfonds nog wel in fossiel blijft investeren. Op het totale vermogen van bijna 500 miljard euro investeert het fonds nu 15,3 miljard euro in fossiele brandstoffen. Dat is zelfs een toename ten opzichte van vijf jaar geleden, toen het bedrijf haar klimaatdoelen presenteerde. Tevens was het totale vermogen van ABP toen kleiner, namelijk 351 miljard euro, volgens een analyse van NU.nl. Binnen de energieportefeuille is het aandeel van de waarde van fossiele investeringen de afgelopen vijf jaar gelijk gebleven. Dat is rond de 60 procent.

Opnieuw brieven en petities

Het fonds ontvangt al jaren brieven en petities van om te stoppen met investeringen in fossiele brandstoffen. Ook hoogleraren en onderzoekers van de TU Delft gaven aan dat ze hun pensioengeld vanwege de klimaatcrisis niet langer wensen te beleggen in fossiele brandstoffen. Op gofossielfree.org is een petitie gestart met ruim 7.000 handtekeningen. Ze roepen ABP op om te stoppen met het financieren van de klimaatcrisis en te desinvesteren in olie, kolen en gas. Ook de waterschappen sloten zich aan bij de oproep, samen met pensioendeelnemers van een aantal universiteiten. 

Pensioenfonds APB

In 2050 helemaal klimaatneutraal

Net als vele andere bedrijven, dient ook de ABP per 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat is onderdeel van de Europese Green Deal die Nederland in 2015 ondertekende. Toch stelt ABP nog geen harde grens wanneer zij willen stoppen met het investeren in klimaatbelastende bedrijven of grondstoffen. 

Menno Snel, voorzitter van de investeringscommissie van ABP en tevens oud-staatssecretaris van Financiën van D66, zegt in het interview met NU.nl dat hij dit jaar voor het eest een verschuiving verwacht. “Ik hoop dat we vanaf dit jaar voor het eerst meer investeren in duurzame energie en technologie dan in fossiele brandstoffen.”

Wil je meer lezen over bedrijfsvoering en klimaat? Lees dan hier verder.